Antena 3 CNN Actualitate Mesajul Ministrului Culturii, la 163 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române: "Să onorăm România în fiecare zi "

Mesajul Ministrului Culturii, la 163 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române: "Să onorăm România în fiecare zi "

Cu prilejul aniversării a163 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române, ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a adresat un mesaj românilor din ţară şi diaspora.

Mesajul Ministrului Culturii, la 163 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române: "Să onorăm România în fiecare zi "
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Ian 2022   •   10:30

Lucian Romașcanu, a transmis un mesaj cu ocazia Micii Uniri, aniversate pe 24 ianuarie. Ministrul Culturii a adus un omagiu înaintaşilor, atrăgând atenţia contemporanilor că "nimic nu se poate realiza fără fundamentarea acțiunilor politice pe dorințele poporului, pe idealuri naționale, pe determinare și resposabilitate".

„Mica Unire - Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza, împlinită în 24 ianuarie 1859 - a fost un proces izvorât din sufletul românesc, care a marcat un important pas de conștientizare a unității de neam, de împlinire a unui destin ales, artizani fiindu-i marile personalități românești ale epocii.

Prima unire a fost cea culturală, datorată limbii și simțirii comune, o importantă poartă istorică prin care românii au trecut, rând pe rând, până la înfăptuirea Marii Uniri, la 1 Decembrie 1918. Abia la zece ani de la Revoluția din 1848 – 1849, românii și-au văzut visul împlinit de a avea un stat independent. Alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Valahiei (Țara Românească), după ce fusese ales ca domnitor al Moldovei la 5 ianuarie 1859, s-a datorat marilor politicieni ai vremii, dar și oamenilor de cultură.

Vorbim de date și de momente istorice esențiale pentru statul român, toate legate de numele unor mari oameni de cultură. Se cuvine, așadar, să ne amintim de Mihail Kogălniceanu, cel care i-a fost alături Domnitorului Alexandru Ioan Cuza și care a pus mai presus de orice valorile identitare ale românilor, exclamând cu patriotism: «Unirea, naţiunea a făcut-o!»

Nimic nu s-a putut și nu se poate realiza fără fundamentarea acțiunilor politice pe dorințele poporului, pe idealuri naționale, pe determinare și resposabilitate.

Astăzi, mai mult ca oricând, înțelegem cât de important este să sărbătorim împreună, să onorăm România în fiecare zi și să fim recunoscători pentru toți cei care au avut înțelepciunea, de-a lungul istoriei, să facă din identitatea națională principalul lor reper în orice acțiune au defășurat pentru acest popor!

La mulți ani românilor de aici și de pretutindeni!” a transmis ministrul Culturii.

24 ianuarie 1859. Mica Unire sau Unirea Principatelor Române

Unirea Principatelor (Mica Unire) a avut loc la 24 ianuarie 1859, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate – la 5 ianuarie 1859 în Moldova şi la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.

Realizată sub semnul ideilor Revoluției pașoptiste, Unirea Moldovei şi a Țării Românești a reprezentat un obiectiv comun îndeplinit al elitei de pe ambele maluri ale Milcovului. Debutul anului 1859 avea să aducă împlinirea idealului românilor de la sud şi est de Carpaţi.

 

×
Subiecte în articol: mica unire 24 ianuarie ministrul Culturii
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close