Antena 3 CNN Actualitate Metoda „accidentul” face din nou victime! Află cum să te ferești

Metoda „accidentul” face din nou victime! Află cum să te ferești

Metoda „accidentul” face din nou victime! Află cum să te ferești
Sursa foto: Foto: flickr.com
de S.T.    |    03 Apr 2017   •   19:36

În data de 2 aprilie, o sibiancă a reclamat Poliției Municipiului Sibiu faptul că a fost înșelată cu suma de 18.000 de lei.

METODA ACCIDENTUL. Femeia, în vârstă de 80 de ani, a relatat polițiștilor că, în data de 2 aprilie, în jurul orei 19,00, în timp ce se afla la domiciliu, a fost apelată cu număr privat pe telefonul mobil personal, ocazie cu care a purtat o convorbire cu un individ care s-a recomandat a fi procuror și care i-a comunicat acesteia faptul că nepoata sa a accidentat mortal o femeie. Bărbatul a solicitat suma de 4.000 de euro pentru a o scăpa pe nepoată de închisoare, iar sibianca a acceptat să plătească suma de 18.000 de lei și, la aproximativ 15 minute, s-a întâlnit cu un bărbat necunoscut căruia i-a înmânat suma de bani.

Peste două ore, femeia a înțeles că a fost victima unei înșelăciuni și a anunțat polițiștii care, în prezent desfășoară activități în vederea identificării și prinderii autorilor.

METODA ACCIDENTUL. Pentru a preveni victimizarea prin această metodă, polițiștii sibieni recomandă cetățenilor să aibă în vedere următoarele aspecte:

Sunt vizate persoanele mai în vârstă, ai căror copii sau rude apropiate sunt plecate în străinătate ori mutate în alte localități din țară, care nu mai locuiesc cu ei. Această metodă presupune, în principal, utilizarea sau apelul la un număr de telefon fix.

Metoda utilizată este simplă și implică, de regulă, două persoane. Astfel, o persoană telefonează părinților și susține că este avocatul fiului familiei respective. Uneori, pentru credibilitate, o altă persoană se dă drept fiul, care vorbește, plângând sau neclar, apoi îl pasează la telefon pe avocat.

Înșelăciunea poate avea următorul scenariu: o rudă apropiată a fost implicată într-un accident rutier grav și trebuie să plătească bani victimei, pentru a scăpa de întocmirea unui dosar penal și de pedeapsa cu închisoarea.

Pentru prevenirea unor astfel de situații, Inspectoratul de Poliție al Județului Sibiu va recomandă să manifestați prudență în cazul în care sunteți contactați telefonic și să nu dați curs solicitării de a trimite bani.

De asemenea:

1. Verificați dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier, dându-i un telefon!

2. Solicitați cât mai multe detalii despre unitatea medicală, de poliție sau parchet unde s-ar afla aceasta și sunați pentru confirmare! În același timp, apelați 112 pentru a cere asistență! Trebuie reținut că nici Poliția, nici Parchetul, nu rețin telefoanele mobile ale celor implicați într-un accident rutier.

3. În cazul unui accident, nu există noțiunea de plata a unor despăgubiri, decât în urmă unei hotărâri judecătorești în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăți de asigurări.

4. Fiți atenți la persoanele cu care intrați în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil că acestea să va urmărească, să încerce să se împrietenească cu dv. și să afle detalii despre familie sau vecini.

5. Nu primiți în locuință persoane care pretind că sunt de la diverse societăți comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decât după ce ați verificat actul de identitate și legitimația de serviciu.

METODA ACCIDENTUL. Nu le furnizați acestora informații despre membrii familiei dumneavoastră sau despre vecini.

METODA ACCIDENTUL. Atenție! Persoanele vizate sunt cele de vârsta a doua și a treia, care se presupune că au bani și rude care nu se află în proximitatea lor.

Pe ce se mizează:

— incapacitatea de a evalua veridicitatea situației în stare de anxietate și condiții presante;

— incapacitatea de evalua rațional situația în stare de urgență;

— empatia și compasiunea ridicate ale victimei, precum și predispoziția acesteia de a se încrede ușor în oameni.

METODA ACCIDENTUL. Polițiștii sibieni efectuează cercetări în vederea identificării autorilor și fac un apel către cetățeni pentru a nu da curs solicitărilor de a trimite bani.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: metoda accidentul procuror inchisoare
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close