Antena 3 CNN Actualitate Metoda online prin care obţii cazierul judiciar, istoricului sancțiunilor rutiere şi programare pentru reînnoirea paşaportului

Metoda online prin care obţii cazierul judiciar, istoricului sancțiunilor rutiere şi programare pentru reînnoirea paşaportului

Persoanele care vor să obțină un certificat de cazier judiciar ori istoricul sancțiunilor rutiere sau chiar o programare pentru emitere sau reînnoire pașaport primite pot face asta online, fără să mai fie nevoite să se deplaseze la autorități.

Metoda online prin care obţii cazierul judiciar, istoricului sancțiunilor rutiere şi programare pentru reînnoirea paşaportului
Sursa foto: GettyImages
de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Feb 2024   •   21:13

Pentru a face faţă solicitărilor, dar pentru a diminua timpii de aşteptare, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a creat o platformă din care persoanele care vor să obțină un certificatul de cazier judiciar ori istoricul sancțiunilor rutiere primite de-a lungul timpului pot face asta online printr-un HUB de servicii.

Potrivit MAI, HUB-ul de servicii (Centrul de furnizare servicii electronice), a fost accesat de peste 4,5 milioane de ori în doar un an de funcționare.

Cu o interfață intuitivă și ușor de utilizat, HUB-ul se aliniază cerințelor moderne de digitalizare, punând accentul pe ușurința de navigare și interacțiune. De asemenea, prin adoptarea unui mediu "cloud ready”, sistemul este pregătit pentru a asigura securitatea și accesibilitatea datelor în mod eficient.

Beneficiile pentru cetățeni sunt: timpul redus pentru obținerea documentelor (persoanele nu se mai deplasează la secția de poliție și nu mai stau la coadă), costuri zero, iar serviciile sunt disponibile inclusiv pentru cetățenii din diaspora.

Procedura de obținere a istoricului sancțiunilor este asemănătoare cu cea pentru obținerea cazierului judiciar.

Mai exact, istoricul se obține, la fel cum se-ntâmplă și-n cazul certificatului de cazier judiciar, prin hub.mai.gov.ro, dar identificarea electronică a solicitantului se poate face și prin ghiseul.ro, care, după identificare, redirecționează solicitantul către hub.mai.gov.ro.

Mai nou, prin HUB-ul de servicii al MAI, se mai pot face programări online pentru pașapoarte. Programările la pașapoarte prin platforma amintită se pot face începând cu ziua curentă, pentru o perioadă de 90 de zile calendaristice.

“HUB-ul oferă un ghișeu unic de tip "one-stop-shop" pentru serviciile publice electronice ale ministerului, facilitând astfel accesul simplu și eficient la informații și resurse esențiale.


Beneficiile pentru cetățeni sunt: timpul redus pentru obținerea documentelor (persoanele nu se mai deplasează la secția de poliție și nu mai stau la coadă), costuri zero, iar serviciile sunt disponibile inclusiv pentru cetățenii din diaspora”, după cum subliniază MAI într-un comunicat din februarie 2024. 

Potrivit datelor MAI de la lansarea platformei, au fost emise online aproximativ 350.000 de certificate de cazier judiciar, 210.000 de persoane au solicitat istoricul sancțiunilor rutiere pentru persoane și s-au făcut peste 980.000 de programări online pentru obținerea pașaportului.

 

×
Parteneri
Mărturia exclusivă a celui care l-a dus pe Prințul Paul în Malta
x close