Antena 3 CNN Actualitate Mezelurile favorizează apariţia cancerului la stomac

Mezelurile favorizează apariţia cancerului la stomac

Mezelurile favorizează apariţia cancerului la stomac
Sursa foto: Foto: INTACT Images
30 Ian 2011   •   21:10

Mezelurile sunt printre cele mai periculoase alimente. O confirmă din nou specialiştii, care atrag atenţia că dacă sunt consumate regulat şi în cantităţi mari, mezelurile cresc riscul de îmbolnăvire.

Principalul motiv pentru care ar trebui să reducem consumul de mezeluri îl reprezintă aditivii pe care-i conţin - nitraţi, nitriţi de sodiu şi potasiu. Aceştia din urmă sunt responsabili de apariţia cancerului la stomac. La fel de periculoşi sunt monoglutamatul de sodiu şi caragenanul, ultimul provocând cancerul colorectal.

Un alt aditiv, folosit ilegal de producători, este amidonul modificat. Acesta reţine multă apă şi înlocuieşte, de fapt, carnea.

Potrivit lui Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, 14 porţii de mezeluri pe lună cresc cu aproape 80% riscul apariţiei unei forme de boală pulmonară obstructivă cronică, una dintre primele cinci cauze de deces în ţările vestice.

Multe dintre mezelurile de pe piaţă conţin multă apă şi grăsime, E-uri şi puţină carne. Chiar dacă sunt obligaţi prin lege să treacă pe etichete toate ingredientele, producătorii nu dezvăluie cantităţile reale de carne dintr-un produs.

În plus, în majoritatea mezelurilor este şi multă grăsime, aceasta fiind întâlnită într-o proporţie de până la 40% în crenvurşti şi parizer. În topul celor mai nocive mezeluri mai intră şi cârnaţii, pastrama de porc şi salamul.

Pentru a limita consumul frecvent de mezeluri, specialiştii în alimentaţie îi sfătuiesc pe români să consume mai des carnea preparată la cuptor sau peştele la grătar.

×
Subiecte în articol: mezeluri consum imbolnavire boala cancer
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close