Antena 3 CNN Actualitate Mihai Gâdea: De mâine se schimbă tot. Mai multe județe ar putea intra în zona roșie

Mihai Gâdea: De mâine se schimbă tot. Mai multe județe ar putea intra în zona roșie

Mihai Gâdea a anunțat, miercuri seară, la Sinteza zilei, că de joi se modifică calculul infectărilor, astfel că multe localități ar putea să intre în zona roșie. Potrivit hotărârii de guvern care a fost deja publicată în Monitorul Oficial pe 10 februarie, trebuie schimbată modalitatea de raportare a cazurilor de bolnavi cu COVID-19.

Mihai Gâdea: De mâine se schimbă tot. Mai multe județe ar putea intra în zona roșie
de Gabriel Dano    |    24 Feb 2021   •   21:41

Mai precis, de joi, se vor lua în calcul la raportare și focarele. Ce înseamnă focare? Dacă trei persoane într-o instituție sunt infectate, se declară focar, iar în momentul în care se calculează pentru localitatea respectivă focarele respective vor juca un rol foarte important în modul în care se raportează aceste date.

"Așadar sunt zone, sunt orașe, sunt județe care vor intra în zona roșie. Vor fi probabil decizii inevitabile pentru închiderea școlilor, pentru că există reguli foarte clare, vor fi decizii cu privire la închiderea restaurantelor, din nou HORECA, din nou cei care ar putea să fie grav afectați", a spus Mihai Gâdea.

Joi, pentru că este prima zi în care se calculează în felul acesta, la Antena 3 subiectul va fi discutat pe larg și veți afla în timp real ce se închide și ce nu.

captura: Antena 3/ Sinteza Zilei

De joi, București și Ilfov ar putea intra în zona roșie.

"Dacă Bucureștiul și Ilfovul intră în zona roșie, ce se întâmplă cu școlile, ce se întâmplă cu restaurantele, ce se întâmplă cu afacerile? În momentul de față avem o singură zonă roșie, un județ în mod special, este vorba despre Timiș. Mai sunt orașe în zona roie, dar Timișul este un județ care este în roșie. Și mai avem o serie întreagă de județe care sunt în zona galbenă.

"Este un sistem suveică pe care nu am înțeles de ce îl folosesc în a introduce și a scoate aceste focare din raportarea aia statistică ce are efectele pe care le-ai descris foarte amplu mai devreme. Nu știu dacă trebuie luate decizii, dar sigur-sigur trebuie luată temperatura. Eu știu că pentru a depista o afecțiune e bine să iei mai întâi temperatura.

Eu cred că e o afecțiune gravă la Ministerul Sănătății și trebuie să le ia cineva temperatura. Ar fi prima măsură care ar trebui decisă în seara asta. Este o schimbare absolut ineptă. Eu nu mă pricep deloc la decizii administrativ-sanitare. Am însă pretenția că mai stăpânesc un pic logica.

Tu, în clipa de față, reușești două performanțe absolut extraordinare și inepte: să-i pedepsești pe cei care realizează două lucruri absolut esențiale în lupta cu pandemia: 1. testează și 2. au spitale performante. Cine testa mai mult, era pedepsit pentru că, evident, îi ieșea o cifră mai mare.

Ieșindu-i o cifră mai mare testând, intra în zona roșie și suferea toate consecințele. Cine nu testa stătea bine-merci cu cifre foarte mici și cu incidența aferentă și nu avea absolut nicio consecință economică. În clipa de față, repet, îi vei pedepsi și pe cei care au spitale performante către care au venit foarte mulți pacienți, care evident sunt focar, pe cei care au gestionat într-un fel sau altul situația, până și centrele de bătrâni, astfel încât să nu răspândească virusul în afara centrului", a spus, la rândul său, Adrian Ursu.

×
Subiecte în articol: Sinteza Zilei Mihai Gâdea
Parteneri
Schimbare radicală în funcţionarea Poştei Române
x close