Antena 3 Actualitate Mihăiţă Calimente, fost membru al Comisiei de control al SRI, despre cazul Coldea: „Iohannis se confruntă acum cu cel mai important test al mandatului său”

Mihăiţă Calimente, fost membru al Comisiei de control al SRI, despre cazul Coldea: „Iohannis se confruntă acum cu cel mai important test al mandatului său”

18 Ian 2017   •   15:58
Mihăiţă Calimente, fost membru al Comisiei de control al SRI, despre cazul Coldea: „Iohannis se confruntă acum cu cel mai important test al mandatului său”

SRI este o instituţie care aparţine statului român şi care funcţionează în baza legilor, iar acestea trebuie aplicate şi reprezentanţilor acestei instituţii, la fel ca oricărui cetăţean, arată preşedintele ALDE Arad, Mihăiţă Calimente, într-un comunicat de presă, care subliniază că "lucrurile nu se rezolvă prin trecerea în rezervă a lui Florian Coldea".

Conform liderului ALDE Arad, preşedintele Klaus Iohannis a lăsat de înţeles, în urma declaraţiilor de marţi, după aprobarea cererii de trecere în rezervă a generalului-locotenent Florian Coldea, că serviciile au fost implicate în politică atât timp cât acesta din urmă a fost prim-adjunct al directorului SRI.

'Însă, dacă preşedintele Iohannis, precum şi ceilalţi exponenţi ai sistemului de forţă din România consideră că lucrurile se rezolvă prin trecerea în rezervă a lui Florian Coldea, atunci se înşeală. SRI este o instituţie care aparţine statului român, care funcţionează în baza aceloraşi legi, iar acestea trebuie aplicate şi reprezentanţilor acestei instituţii, la fel ca oricărui cetăţean. Însă modul în care se raportează doamna Codruţa Kovesi la SRI este clar că nu are nicio legătură cu statul de drept. În cazul SRI, justiţia ar trebui să acţioneze independent, nu să fie selectivă, lucru devenit, din păcate, ceva firesc pentru DNA-ul condus de doamna Kovesi', a susţinut Mihăiţă Calimente.

Calimente a mai spus că preşedintele Iohannis a moştenit "un sistem al instituţiilor de forţă readus la viaţă după model comunist" de fostul preşedinte Traian Băsescu, "dar în loc să stopeze acest sistem abuziv, l-a girat şi a ajuns să îl promoveze".

"Preşedintele Klaus Iohannis se confruntă acum cu cel mai important test al mandatului său. Acesta îşi poate repara greşelile pe care le-a făcut în ultimii doi ani şi poate ieşi din tabăra serviciilor şi să îşi asume rolul pe care îl are ca preşedinte, acela de garant al Constituţiei, dar şi al drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor. Un prim pas pe care îl poate face Iohannis este acela de a da curs scrisorii pe care preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, i-a adresat-o şi în care îi solicită o serie de răspunsuri la câteva întrebări simple, legate de modul de operare al instituţiilor de forţă. Preşedintele nu poate să ignore pe mai departe situaţia creată în spaţiul public de informaţiile care apar cu privire la modul în care serviciile s-au implicat în procesul de justiţie", a afirmat preşedinte ALDE Arad.

În mandatul 2012 - 2016, Mihăiţă Calimente a fost membru al Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI.

Sursă: Agerpres
×

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close