Antena 3 CNN Actualitate Anunţ de la MAE despre românul dispărut în Libia

Anunţ de la MAE despre românul dispărut în Libia

Ministerul Afacerilor Externe transmite că românul căutat în Libia nu este răpit! Acesta este acum în custodia autorităţilor şi nu se află în pericol.

de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Apr 2023   •   20:07

UPDATE 21:30 - Precizări de presă privind un cetățean român care se află în custodia autorităților libiene.

Ministerul Afacerilor Externe precizează că, din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, au fost dispuse în regim de urgență măsuri specifice, în cooperare cu instituțiile partenere, pentru soluționarea rapidă a situației cetățeanului român aflat în custodia autorităților libiene, de îndată ce situația acestuia a fost cunoscută de autoritățile române.

MAE menționează că, în conformitate cu datele obținute prin intermediul Ambasadei României în Libia (relocată în Tunisia) și al conducerii misiunii EUBAM (EU Border Assistance Mission) din Libia în serviciul căreia se află cetățeanul român ca angajat al unei companii de securitate private care asigură protecția personalului misiunii EUBAM, nu este răpit, ci se află în custodia autorităților libiene.

MAE precizează că Ambasada României în Libia (relocată la Tunis) se află în contact permanent cu autoritățile libiene, precum și cu reprezentanții misiunii EUBAM și Delegația UE la Tripoli și efectuează  toate demersurile necesare pentru clarificarea situației cetățeanului român și eliberarea sa.

MAE reamintește că în conformitate cu Alerta de călătorie în vigoare pentru Libia (https://www.mae.ro/travel-alerts/2897), se recomandă cu fermitate cetăţenilor români să evite orice fel de călătorie în Libia, iar celor care se află încă pe teritoriul libian să părăsească imediat această ţară.

UPDATE 20:30 - Anunţ de la MAE despre românul dispărut în Libia

Potrivit surselor oficiale ale Ministerului Afacerilor Externe, acest român este în custodia autorităţilor libiene.

În urma verificărilor de la faţa locului, românul nu este în pericol.

Ştirea iniţială:

Un român este dispărut în Libia. Este vorba de un fost militar care lucra în prezent pentru o firmă de securitate și pază.

Acest român a plecat în 2012 din Ministerul Apărării Naționale, unde lucra la Grupul Naval al Forțelor pentru Operații Speciale. Bărbatul era scafandru și avea și pregătire de parașutist.

De aproximativ doi ani lucra în Libia pentru o firmă de pază şi securitate.

El ar fi fost răpit, nu se știe cu exactitate de către cine. S-ar putea să fie vorba de insurgenți, care acolo se consideră o autoritate. La nivelul Ministerului Afacerilor Externe s-a format o celulă de criză.

Potrivit unor surse Antena 3 CNN, românul împreună cu alți colegi ar fi fost reținuți și nu răpiți.

Aceştia ar fi fost reținuți într-un aeroport din Tripoli, în Libia.

"Din informațiile pe care le cunosc despre acest mediu de securitate, majoritatea militarilor tineri care au experiență în teatre de operații, fie că e vorba de militarii din Ministerul Apărării, din Ministerul de Interne, din serviciile de informații, și care ies din sistem sunt căutați de companii private de securitate.

Plățile care se fac sunt extrem de tentante, numai că mediul este foarte, foarte periculos. Plățile pentru cei care sunt agenți de securitate la companii private și au experiență militară pot ajunge și până la aproape de 10.000 de dolari pentru zonele extrem de periculoase și de expuse din punct de vedere al atentatelor teroriste", a spus jurnalistul Radu Tudor.

×
Subiecte în articol: militar Libia militar roman
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close