Antena 3 CNN Actualitate Soluția ingenioasă a românilor în caz de blackout și pentru facturi mai mici la energie. Plătești 100 de lei și după ”nu mai plătești nimic”

Soluția ingenioasă a românilor în caz de blackout și pentru facturi mai mici la energie. Plătești 100 de lei și după ”nu mai plătești nimic”

În contextul în care apar tot mai multe informații despre un posibil black-out, românii caută soluții astfel încât să se descurce pe perioada zilelor în care ar putea rămâne fără curent.

Soluția ingenioasă a românilor în caz de blackout și pentru facturi mai mici la energie. Plătești 100 de lei și după ”nu mai plătești nimic”
Sursa foto: getty images
de Laura Dinu    |    30 Noi 2022   •   08:04

Atât cei cărora le este teamă de o posibilă pană de curent masivă în România cât și cei care vor să își reducă valoarea facturilor la energie, au găsit o soluție inteligentă: mini-kitul cu panouri voltaice.  

Sistemul se poate comanda online sau se poate cumpăra fizic, din magazin, și poate asigura energie electrică timp de mai multe ore pentru electrocasnice și electronice de mici dimensiuni.   

"Se leagă prin Bluetooth. Ai aplicație pe telefon. Poți să pornești şi să oprești consumatori chiar la distanța", spune un român care folosește deja kitul.  

Este extrem de accesibil la preț și ușor de folosit. Iar pentru o putere mai mare, pot fi achiziționate mai multe.  

"Apar pene de curent. Sau chiar dacă nu apar, tendința este să fii în zona eco şi atunci le poți folosi pe acestea simplu, încărcate cu panoul solar. Şi poți lucra oricând, în curte, undeva la umbră sau efectiv să le folosești atunci când nu este curent. Energia vine de la soare, nu plătești nimic", spune mai spune bărbatul. 

Acesta recunoaște că și-a achiziționat și un mini-generator, care funcționează pe benzină și are o capacitate de 4 litri. Cu ajutorul acestuia, poate obține curent pentru un frigider mic, două telefoane, trei becuri și un laptop timp de 7 ore.  

 "Le-am luat şi în ideea de a fi total independent din punct de vedere energetic. Le poți folosi oricând. Noi, personal, folosim foarte mult atunci când călătorim cu autorulota", spune el.  

Și experții sunt de acord că utilizarea kit-urilor smart este o variantă excelentă pentru reducerea facturilor.  

"O tehnologie smart cu panouri fotovoltaice portabile sau mobile poate fi şi o tehnologie prin care putem economisi energie", explică Adrian Vintilă, expert energie. 

Trei ore durează încărcarea unui astfel de sistem. Timpul de utilizare este de 5-8 ore, în funcție de dimensiunea kitului.  

"Un panou de 100 de W, produce pe zi în medie 400 de W, însemnând că putem să ne încărcăm şi laptop, şi telefon şi orice alt dispozitiv. Cu siguranță putem să scădem factura de energie şi în același timp să avem şi energie în locul în care trăim", susține Dan Tudose, administrator firmă panouri fotovoltaice, potrivit observatornews.ro.

Iar prețul este accesibil, pornind de la 100 de lei și ajungând la câteva sute de euro. 

×
Subiecte în articol: blackout panouri fotovoltaice
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close