Antena 3 CNN Actualitate Ministerul de Interne pregăteşte măsuri speciale de Ziua maghiarilor

Ministerul de Interne pregăteşte măsuri speciale de Ziua maghiarilor

Ministerul de Interne pregăteşte măsuri speciale de Ziua maghiarilor
de M.T.    |    14 Mar 2014   •   18:19

Ministerul de Interne se pregăteşte pentru o zi de 15 martie dificilă, în contextul în care campania electorală din Ungaria măreşte tensiunile care însoţesc în România sărbătorirea Zilei maghiarilor de pretutindeni.

Pentru mâine sunt anunţate manifestări în 56 de locaţii din 15 judeţe, la unele dintre acestea urmând să participe oficiali ai Guvernului sau Parlamentului de la Budapesta.

Lorant Vincze, candidatul UDMR la europarlamentare, vorbeşte despre trei tupuri de autonomie a comunităţilor maghiare: culturală, teritorială şi culturală.

„Autonomia culturală care este prevăzută, evident, în legea minorităţilor aflată în Parlament, o ştiţi de foarte mulţi ani. Şi sperăm să o promovăm. E inclusă din nou într-un program de guvernare. Pentru cei care trăiesc în Bihor, Satu Mare şi în acele zone unde totuşi sunt comunităţi puternice de maghiari, evident autonomia teritorială este potrivită şi noi afirmăm cu tărie că modelul Tirolului de Sud, al comunităţii germane din Italia este o soluţie. În Tirolul de Sud a fost nevoie de 50 de ani să ajungă acolo unde sunt acum, au trecut prin diferite etape”, a spus Vincze.

Toate acestea vin în timp ce autorităţile de la Bucureşti încearcă să găsească metodele legale prin care membrilor partidului extremist Jobbik să le fie interzis accesul în România.

×
Parteneri
Sondaj INSCOP pentru alegerile locale. Topul partidelor
x close