Antena 3 CNN Actualitate Ministerul Educaţiei a hotărât cum modernizează învăţământul: mai puţine ore de sport

Ministerul Educaţiei a hotărât cum modernizează învăţământul: mai puţine ore de sport

Ministerul Educaţiei a hotărât cum modernizează învăţământul: mai puţine ore de sport
Sursa foto: ora de sport
05 Mar 2009   •   04:17

Ministerul Educaţiei a finalizat proiectele de modernizare a programei şcolare pentru liceru. Astfel, s-a hotărât reducerea orele pe săptămână. Ce este mai important este că ministerul a hotărât să elimine o oră de sport, măsură considerată nepotrivită de majoritatea.

În plus, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, secretarul de stat pentru învăţământul preuniversitar, Adriana Pană, directorii Liliana Preoteasa şi Cristian Mirescu au tăiat nu numai orele de sport, ci şi limbi străine din orarul liceenilor. Măsura urmăreşte să reducă la 30 orele petrecute de un elev la şcoală în fiecare săptămână.


Iniţiativa de a renunţa la orele de sport şi la cele de limbi străine i-a revoltat atât pe părinţi, cât şi pe experţii în educaţie.


În medie, orarul s-ar reduce cu 3 ore pe săptămână, pe lângă cele enumerate adăugându-se şi o oră din cadrul orelor de cultură de specialitate.


Reducerea orelor de sport se face în condiţiile în care în România există un nivel ridicat de obezitate, care în plus este şi în creştere. Datele arată că 70% dintre preşcolari sunt obezi. De asemenea, la nivel european, o rezoluţie a parlamentului european cere ca statele membre să aibă 3 ore de sport pe săptămână.


Ministerul Tineretului şi Sportului şi Comitetul Olimpic şi Sportiv Român nu sunt de acord cu reducerea numărului de ore de educaţie fizică şi sport în programa şcolară, se arată în comunicatele forurilor remise agenţiei NewsIn.


"Actualul guvern consideră o prioritate dezvoltarea sportului în România, dovadă fiind faptul că a înfiinţat un minister dedicat acestui domeniu şi a alocat un buget suficient pentru a pune în aplicare programe în domeniu. Una dintre prevederile programului de guvernare, la capitolul 10, Tineret şi Sport, este introducerea unui număr de minimum trei ore de sport pe săptămână în programa şcolară şi garantarea accesului tuturor copiilor apţi pentru acest gen de activitate la orele de educaţie fizică, în conformitate cu normele UE", se arată în comunicatul semnat de ministrul MTS, Monica Iacob Ridzi.


Preşedintele COSR, Octavian Morariu, şi-a exprimat la rândul său dezacordul faţă de intenţia Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării de a injumătăţi numărul orelor de educaţie fizică şi sport de la două ore la o singură oră pe săptămână. În acest sens, Octavian Morariu a transmis o scrisoare ministrului Ecaterina Andronescu, prin care a semnalat repercusiunile adoptării unei astfel de măsuri asupra sănătătii copiilor din generaţia actuală.


Antena3.ro

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close