Antena 3 CNN Actualitate Ministerul Justiției, anunț important despre aducerea în țară a lui Sebastian Ghiță

Ministerul Justiției, anunț important despre aducerea în țară a lui Sebastian Ghiță

Ministerul Justiției, anunț important despre aducerea în țară a lui Sebastian Ghiță
Sursa foto: Foto: Agerpres
de S.T.    |    14 Apr 2017   •   14:23

Extrădarea unei persoane din Republica Serbia se poate solicita în baza Convenţiei europene de extrădare, încheiată la Paris la 13 decembrie 1957, şi a protocoalelor sale adiţionale, încheiate la Strasbourg la 15 octombrie 1975 şi la 17 martie 1978, ratificate de România prin Legea 80/1997, precizează Ministerul Justiţiei.

Reacţia MJ vine după ce fostul deputat Sebastian Ghiţă a fost localizat şi reţinut de poliţişti în Belgrad, în cursul nopţii de joi spre vineri.

„Procedura extrădării este reglementată de Titlul II, Cap. II din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Extrădarea unei persoane din Republica Serbia se poate solicita în baza Convenţiei europene de extrădare, încheiată la Paris la 13 decembrie 1957 şi a protocoalelor sale adiţionale, încheiate la Strasbourg la 15 octombrie 1975 şi la 17 martie 1978, ratificate de România prin Legea nr. 80/1997”, arată MJ într-un comunicat transmis vineri Agerpres.

Potrivit sursei citate, procedura extrădării este una specială care priveşte persoane date în urmărire internaţională şi care s-au refugiat pe teritoriul altor state în scopul de a se sustrage de la urmărirea penală, judecată sau de la executarea unei pedepse.

Ministerul Justiţiei are atribuţia de a solicita extrădarea dintr-un stat străin a unei persoane date în urmărire internaţională, persoană cu privire la care există confirmarea localizării sau arestării (în vederea extrădării) de pe teritoriul statului solicitat, se mai adaugă în comunicat.

„În conformitate cu dispoziţiile art. 66 din Legea nr. 302/2004, de îndată ce instanţa emitentă a mandatului de arestare preventivă este informată despre localizarea pe teritoriul unui stat străin a unei persoane date în urmărire internaţională sau căutate de autorităţile judiciare române, aceasta stabileşte, printr-o încheiere motivată, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru a se solicita extrădarea. Ministerul Justiţiei îşi îndeplineşte atribuţiile stabilite prin lege după primirea încheierii definitive a instanţei de judecată, însoţită de documentele prevăzute de lege şi de instrumentul internaţional aplicabil”, adaugă MJ.

Ministerul subliniază că, pe fond, soluţionarea unei cereri de extrădare se face în conformitate cu legislaţia statului solicitat.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close