Antena 3 CNN Actualitate Ministerul Justiţiei îşi recunoaşte neputinţa în cazul Omar Hayssam

Ministerul Justiţiei îşi recunoaşte neputinţa în cazul Omar Hayssam

Ministerul Justiţiei îşi recunoaşte neputinţa în cazul Omar Hayssam
12 Mar 2010   •   18:05

Curtea de Apel Oradea, care judecă procesul privind fuga teroristului sirian, a cerut degeaba ministerului Justiţiei să-l localizeze pe Omar Hayssam. Ministerul Justiţiei a răspuns vineri că nu are mijloace pentru a afla unde este Hayssam şi nici nu primeşte răspuns de la autorităţile siriene.

"În cazul cetăţeanului Omar Hayssam, Ministerul Justiţiei a efectuat toate demersurile necesare, conform competenţelor sale legale, adresând Ministerului Justiţiei al Republicii Arabe Siriene solicitări exprese de a da un răspuns la cererea de comisie rogatorie formulată de instanţa română în mai 2009. Comunicările dintre Ministerul Justiţiei şi Ministerului Justiţiei al Republicii Arabe Siriene au avut loc atât direct, cât şi pe canale diplomatice. Până la acest moment, nu s-a răspuns cererii de asistenţă menţionate", se arată într-un comunicat de vineri al Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, şi citat de Mediafax.

În acelaşi timp, MJCL a precizat că nicio autoritate română nu poate interveni pe teritoriul altui stat pentru a efectua sau executa cereri de asistenţă, deoarece acest lucru ar însemna o încălcare a principiului neamestecului în treburile interne ale unui stat.

Ministerul Justiţiei poate cere extrădarea unei persoane doar după ce aceasta este localizată sau arestată pe baza mandatului de arestare emis. "Precizăm că Ministerul Justiţiei nu are competenţe legale în materia localizării unei persoane", se mai arată în comunicatul MJCL.

Omar Hayssam a fost condamnat, în lipsă, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la 20 de ani de închisoare. Curtea de Apel Bucureşti a emis un mandat de arestare pe numele lui Hayssam, care este dat în urmărire generală naţională şi internaţională.



Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Omar Hayssam Ministerul Justitiei
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close