Antena 3 CNN Actualitate Ministerul Sănătăţii a constat abateri grave în cazul gravidei moarte la Spitalul Călăraşi

Ministerul Sănătăţii a constat abateri grave în cazul gravidei moarte la Spitalul Călăraşi

Ministerul Sănătăţii a constat abateri grave în cazul gravidei moarte la Spitalul Călăraşi
Sursa foto: Foto: Intact Images
23 Iun 2011   •   20:52

Comisia de control a Ministerului Sănătăţii (MS) a constatat abateri grave de ordin administrativ, în cazul gravidei de 18 ani, internate la Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi, informează un comunicat remis presei.

Medicii de aici, la fel ca şi cei de la Spitalul Cantacuzino din Capitală au încălcat protocolul de transfer în cazuri grave, iar pe fişa medicală a tinerei au apărut modificări după decesul acesteia, potrivit raportului de control aprobat joi de ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

„În cazul pacienţilor critici care necesită intervenţie de urgenţă cu scopul salvării vieţii la un spital judeţean sau regional, medicul din spitalul care solicită transferul are dreptul de a solicita echipajul aerian de salvare sau, după caz, un echipaj mobil de terapie intensivă, un echipaj de transfer neonatal ori un echipaj de urgenţă, fără obţinerea acordului în prealabil al spitalului care urmează să primească pacientul respectiv, cu condiţia informării în cel mai scurt timp posibil a medicilor din spitalul primitor”, se explică în comunicatul MS.

În ceea ce priveşte Spitalul Clinic „Dr. I. Cantacuzino”, la care ar fi urmat să fie transferată pacienta, această unitate sanitară a refuzat-o pe tânăra de 18 ani şi nu i-a căutat loc într-un alt spital, aşa cum prevede protocolul, potrivit documentului citat.

În plus, foaia de observaţie a tinerei, datată 20.06.2011, a fost accesată de mai multe ori după decesul acesteia şi există înscrisuri adăugate.

"Foaia de observaţie în format electronic a pacientei din baza de date a Spitalului Judeţean de Urgenţă Călăraşi a fost accesată de mai multe ori după ora decesului, inclusiv în data de 21.06.2011 şi în data de 22.06.2011, ora 11.45 ultima accesare", scrie în raportul de control.

Din punct de vedere medical, Comisia din MS a apreciat că evoluţia bolii tinerei de la momentul internării a fost fulminantă.

Raportul de control va fi transmis atât Colegiului Medicilor din România, pentru analiza unei eventuale culpe medicale, cât şi Consiliul Judeţean Călăraşi - în subordinea căruia se află Spitalul Judeţean Călăraşi - în vederea dispunerii de sancţiuni administrative, se mai arată în comunicat.

×
Subiecte în articol: gravida moarta medici lege
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close