Antena 3 CNN Actualitate Ministerul Sănătăţii, amendat de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării

Ministerul Sănătăţii, amendat de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării

Ministerul Sănătăţii, amendat de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării
30 Mar 2016   •   14:40

Ministerul Sănătăţii a fost amendat de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) cu 5.000 de lei, deoarece nu a stabilit criterii obiective şi transparente privind declararea persoanelor cu deficienţe auditive ca inapte pentru obţinerea permisului de conducere auto, în contextul în care a mai primit în 2014 o amendă de 2.000 de lei pentru aceeaşi problemă, scrie Agerpres.

'Am primit o petiţie de la o organizaţie, care arăta că prevederile referitoare la persoanele care nu pot conduce o maşină şi au deficienţe auditive nu sunt foarte clare. Noi, în momentul respectiv, am constatat discriminarea, am aplicat o amendă de 2.000 de lei şi am formulat o recomandare către Ministerul Sănătăţii să elaboreze nişte ghiduri, nişte prevederi foarte clare, prin care să stabilească ce înseamnă deficienţă auditivă. În momentul de faţă, fiecare medic ORL-ist interpretează într-un mod propriu interdicţia ca o persoană care nu aude să nu conducă, dar sunt persoane care au auz într-un anume procent, iar legea nu prevede clar cine poate să conducă o maşină şi cine nu. Pentru faptul că ministerul de atât timp nu a fost în stare să rezolve această problemă, am hotărât că trebuie să aplicăm o amendă mai mare decât cea anterioară, ca să mobilizăm ministerul să rezolve problema', a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al CNCD, Istvan Haller.

Decizia a fost luată în şedinţa de miercuri a Colegiului CNCD, cu opt voturi.

'Lipsa unor criterii obiective şi transparente privind declararea persoanelor cu deficienţe auditive ca inapte pentru obţinerea permisului de conducere auto reprezintă discriminare, conform art. 2 alin. 1 şi art. 10 lit. b) şi lit. h) din O.G. nr. 137/ 2000, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. S-a aplicat amendă contravenţională în cuantum de 5.000 lei pentru Ministerul Sănătăţii, ţinând cont şi de faptul că nu au fost luate măsurile necesare pentru eliminarea situaţiei de discriminare, deşi primiseră deja o amendă de 2.000 lei', a informat CNCD prin intermediul unui comunicat.

×
Subiecte în articol: Ministerul Sănătății amenda
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close