Antena 3 Actualitate Ivermectina, avizată de Ministerul Sănătăţii. Virgil Musta: Posibil să fie medicament cu beneficii favorabile

Ivermectina, avizată de Ministerul Sănătăţii. Virgil Musta: Posibil să fie medicament cu beneficii favorabile

de Claudia Popovici    |    27 Ian 2021   •   17:30
Ivermectina, avizată de Ministerul Sănătăţii. Virgil Musta: Posibil să fie medicament cu beneficii favorabile

Ministerul Sănătăţii dă undă verde Ivermectinei. Specialiştii au spus că medicamentul se poate folosi în studii clinice la fel ca şi în celelalte ţări. Preşedintele Comisiei de Specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii pe Boli Infecţioase, Virgil Musta, a vorbit în exclusivitate la Antena 3 despre paşii făcuţi în acest moment pentru avizarea acestui medicament.

Întrebat de jurnaliştii Sergiu Cora şi Sabrina Preda care a fost exact demersul pentru avizarea Ivermectinei în cadrul Ministerului Sănătăţii, Virgil Musta, preşedintele Comisiei de Boli Infecţioase a precizat că până în acest moment, Ivermectina aprimit aviz pentru a fi folosită, dar în studii clinice şi nu în protocolul de tratament pentru infecţia cu SARS-Cov-2.

"La sfârşitul anului trecut am primit două solicitări de răspuns la o adresă către Ministerul Sănătăţii, făcută de două entităţi diferite care întrebau dacă Ivermentina, medicament folosit în anumite studii clinice în Statele Unite, nu poate fi folosit şi în România.

Răspunsul nostru a fost că Ivermectina de uz uman poate fi folosită, dar în studii clinice, nu să intre direct pe protocolul de infecţie SARS-Cov-2, protocolul terapeutic.

În momentul în care studiile clinice desfăşurate la ora actuală în Statele Unite şi nu numai, şi în Europa sunt studii clinice care se desfăşoară, aduc date evidente legate de eficienţa şi beneficiile acestui medicament, să adoptăm şi noi acea atitudine pe care OMS o recomandă”, a spus pentru Antena 3 Virgil Musta preşedintele Comisiei de Boli Infecţioase.

Următorul pas prevede şi acreditarea la Agenţia Medicamentelor, în România

"Societatea care doreşte să introducă medicamentul în ţară trebuie să solicite acest lucru, ca să fie acreditat acest lucru, în România la Agentia Medicamentelor, după ce primeşte avizul favorabil, după aceea se pot derula studii clinice conform legislaţiei în vigoare”, a mai spus Virgil Musta preşedintele Comisiei de Boli Infecţioase.

Întrebat dacă el crede în acest medicament, Virgil Musta a spus că este posibil ca acest medicament să aibă beneficii favorabile dar a subliniat că mai este nevoie de informaţii.

"Da posibil să fie medicament cu beneficii favorabile în această infecţie doar că avem nevoie de date ceva mai multe. Studiile care se derulează în prezent arată acest lucru, dar sunt studii pe un număr nu foate mare de pacientţi şi ele sunt realizate de către experţi în domeniu pentru a vedea dacă aceste studii sunt suficient de relevante sau mai necesită şi alte sudii a se finaliza”, a mai explicat Virgil Musta preşedintele Comisiei de Boli Infecţioase.

Reprezentanții Ministerului Sănătății nu recomandă utilizarea Ivermectinei în tratamentul Covid

Reprezentanții Ministerului Sănătății susțin că utilizarea medicamentului Ivermectină în tratamentul Covid reprezintă un risc. Studiile despre medicamentul veterinar sunt inconsistente, precizează reprezentanții ministerului.

"Nu tot ceea ce se aude este o știre adevărată (...) Este un medicament cu efect parazitar folosit în uzul uman, dar mai ales în uzul veterinar. La utilizarea umană se recomandă folosirea Ivermectinei sub forma unor creme utlizate în tratamentul acneelor. Nu este un medicament care să dovedească eficiență în tratarea Covid. Studiile pe care se bazează utilizarea Ivermectinei sunt deocamdată inconsistente din punct de vedere științifiic și considerăm că este un risc de a folosi astfel de medicamente care încă nu au fost testate”, a declarat Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

În ultima perioadă, în mediul online au ajuns mai multe informaţii cu privire la efectele miraculoase pe care Ivermectina, un medicament veterinar, le are în combaterea Covid-19. Numeroși români au cumpărat medicamentul de la farmaciile veterinare.

 

×

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close