Antena 3 Actualitate Ministerul Sănătății vine cu o soluție la criza unor medicamente esențiale

Ministerul Sănătății vine cu o soluție la criza unor medicamente esențiale

24 Aug 2016   •   15:46
Ministerul Sănătății vine cu o soluție la criza unor medicamente esențiale

 Ministerul Sănătăţii va prezenta cel târziu la începutul săptămânii viitoare o soluţie la criza unor medicamente esenţiale din spitale, a anunţat, miercuri, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria. 

"Problema lipsei unor medicamente esenţiale îmi este relativ cunoscută. Problema lipsei acestui medicament, este vorba despre un medicament pe nume Lanvis, aici este important de reţinut desfăşurarea lucrurilor. Întâi, producătorul a anunţat de anul trecut că are probleme de producţie. (...) S-a făcut un import pe nevoi speciale care în momentul acesta este diminuat. Mai există câteva medicamente, dar lipsa medicamentelor se constată la nivelul spitalelor. Noi am primit o informare pe data de 18 (august - n.r.), în media a ajuns în data de 20 (august - n.r.). Două zile nu sunt, în nicio ţară din lume, suficiente pentru Ministerul Sănătăţii să pornească o procedură de import. Ce trebuie să ne asigurăm este că aceste raportări se fac la timp. (...) Ori, dacă spitalul trimite pe 18 o primă informare către Ministerul Sănătăţii, acolo, ceva, cu siguranţă, nu este în regulă. Există spitale unde rămân medicamente pe stoc şi alte spitale rămân fără medicamente. Deci, este o chestiune, în primul rând, de raportare, să ştim unde este problema, după care este o problemă de monitorizare şi de gestionare a acestor resurse, lucru la care lucrăm. Probabil că, cel târziu la începutul săptămânii viitoare dacă nu mai rapid, veţi vedea o soluţie", a explicat Vlad Voiculescu, întrebat care este soluţia găsită de MS la criza unor medicamente, cum ar fi Lanvis, un medicament pentru tratamentul leucemiei. 

Ministrul a adăugat că în cazul Lanvis, medicamentul exista la Institutul Oncologic Bucureşti. 

"Deci, practic, nu trebuia întrebat decât la spitalul vecin. Poate nu era responsabilitatea medicului, poate era o chestiune managerială, poate că trebuia, noi, la minister să acţionăm în secunda doi şi să sunăm la spitale, ceea ce am făcut, imediat ce am aflat. Am aflat unde există medicamente în toată ţara şi am adus 100 de tablete de la Constanţa, unde erau pe stoc şi nu erau folosite", a arătat Voiculescu.

Sursă: Agerpres
×

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close