Antena 3 CNN Actualitate Miniștrii din Ungaria critică în România sancțiunile europene împotriva Rusiei | "Uniunea Europeană, cel mai mare perdant al războiului"

Miniștrii din Ungaria critică în România sancțiunile europene împotriva Rusiei | "Uniunea Europeană, cel mai mare perdant al războiului"

Doi miniștri din Cabinetul lui Viktor Orban și un lider al Parlamentului de la Budapesta au criticat în România sancțiunile internaționale la adresa Rusiei, adoptate după invazia din Ucraina.

Miniștrii din Ungaria critică în România sancțiunile europene împotriva Rusiei | "Uniunea Europeană, cel mai mare perdant al războiului"
Sursa foto: hepta / Facebook
de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Iul 2022   •   15:41

Politicienii maghiari au fost prezenți la Universitatea de Vară de la Băile Tușnad.

Acolo era așteptat și șeful guvernului de la Budapesta.

"Sancțiunile care au fost impuse nu funcționează. Nu există cooperare internațională pe acest subiect, iar UE este foarte îngrijorată de modificarea cursului de schimb între euro și dolar. În această privință, Europa se situează profund în colțul celor învinși", a afirmat Mihaly Varga, ministrul ungar al Finanțelor.

Ministru în Cabinetul lui Viktor Orban: "UE este perdantul cel mai serios al războiului"

El a insistat că politica de sancțiuni este o problemă mai mare pentru Europa decât pentru țara împotriva căreia a fost impusă.

"Politica dusă de Bruxelles este bună pe timp de pace, dar nu pe timp de război", a spus, la rândul său, Nagy Istvan, ministrul ungar al Agriculturii.

El a pledat ca fiecare țară să aibă propria politică agrară, în condițiile în care agricultura Ungariei, ca și cea a României, depind masiv de subvențiile din UE.

"Uniunea Europeană este perdantul cel mai serios al războiului de acum. Nu știm încă cine va ieși victorios și cine și în ce măsură va perdant al acestui război la nivel global. Dar știm și vedem că deasupra Europei se adună nori negri, doar dacă mă gândesc la cursul valutar euro, dacă privim inflația, creșterea prețurilor la energie, la combustibil, dacă ne uităm la acel haos care domină în diplomația internațională", a afirmat Nemeth Zsolt, președintele Comisiei pentru politică externă a Parlamentului Ungariei.

Ministrul român de Externe a anticipat agitația făcută de miniștrii din Ungaria în România

În urmă cu mai bine de o săptămână, ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, semnala că a discutat cu omologul maghiar Peter Szijjarto despre vizitele private ale oficialilor ungari în România și despre tabăra de vară de la Tușnad, eveniment la care și-a anunțat participarea și prim-ministrul de la Budapesta, Viktor Orban.

Oficialul român a precizat că i-a spus ministrului maghiar "care sunt sensibilitățile României" .

"Am vorbit, de pildă, despre vizitele private ale oficialilor ungari în România și despre tabăra de vară de la Tușnad (...) și am arătat care sunt sensibilitățile României și (că există) așteptarea ca discursul public să se încadreze în parametrii pe care îi știm deja, ai Tratatului politic de bază, ai Declarației de Parteneriat Strategic pentru Secolul XXI, care aniversează anul acesta 20 de ani de existență.

Și răspunsul a fost unul pozitiv.

Înțelegem că Viktor Orban va participa la această tabără de vară. Vom vedea care este conduita oficialilor ungari. Eu sper că ea se va modela după ceea ce mi-a spus colegul meu, Peter Szijjarto", declara Aurescu la momentul respectiv.

Foto: miniștrii maghiari Mihaly Varga (stânga) și Nagy Istvan (centru) și șeful Comisiei de Politică Externă din Parlamentul de la Budapesta, Nemeth Zsolt (dreapta)

×
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close