Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Educației: Liceul ar putea să fie de trei clase

Ministrul Educației: Liceul ar putea să fie de trei clase

Ministrul Educației: Liceul ar putea să fie de trei clase
Sursa foto: Foto:pixabay.com
31 Ian 2016   •   20:22
Ministrul Educației, Adrian Curaj, afirmă că este nevoie de echilibru pentru a stimula performanța și a răspunde nevoilor de echitate și incluziune.

Adrian Curaj vorbește despre o pierdere majoră pe care şcoala românească o are la finalul clasei a VIII-a. ”Aici aproape că simt o durere fizică. De ce? Copilul termină clasa a VIII-a în zona rurală, lângă părinți, dar trebuie să meargă la liceu și familia nu are resurse. Aproape 25% din acești copii renunță și îi pierzi aproape definitiv. Nu cumva, uitându-ne la ce se întâmplă și din practica internațională, uitându-ne la nevoia de educație tehnică, profesională și duală, mai ales duală acum, nu ar fi interesant să reflectăm dublu și să luăm o decizie dacă învățământul obligatoriu s-ar termina la clasa a IX-a? Acesta este doar un scenariu, a mai fost realitate cândva. Clasa a IX-a să rămână acolo, în comunitatea lui. Când termină clasa a IX—a, copilul are vârsta potrivită să semneze un contract de ucenicie, reușește să meargă într-un sistem dual cu sens”, declară ministrul Curaj, într-un interviu pentru agenția Agerpres.

”Liceul ar putea să fie de trei ani, poate cel profesional să fie de patru. Sunt diverse variante. Cred că trebuie să vorbim și să ne uităm la sens, nu inventăm, încercăm să fim atenți și la practica internațională. Până la urmă trebuie văzut — ce oferi celui pe care îl educi, ce alternative îi dai, nu pentru tine ca educator, ci pentru el. Poate pentru el o zonă practică, profesională, tehnică este mult mai importantă decât una pur teoretică care îl conduce spre un tip anume de bacalaureat ce nu îl duce nicăieri. Nu promovează bac-ul, rămâne agățat, iar aici pierderea este mare. Tehnicul post-liceal non-universitar este foarte prost, l-am tot schimbat și de fapt nu le mai dăm nicio șansă”, mai adaugă acesta.

 

×
Subiecte în articol: ministrul educatiei Adrian Curaj liceu
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close