Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Energiei, Virgil Popescu, anunț în plin scandal al prețurilor uriașe: ”Vor scădea facturile!”

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, anunț în plin scandal al prețurilor uriașe: ”Vor scădea facturile!”

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a explicat în exclusivitate la Antena 3 cum își poate da seama un om de rând dacă a fost păcălit la factură de către furnizorul de energie electrică sau gaze naturale.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, anunț în plin scandal al prețurilor uriașe: ”Vor scădea facturile!”
Sursa foto: Hepta/ Mediafax Foto / Eduard Vinatoru
de Laura Dinu    |    19 Ian 2022   •   11:15

”Fiecare dintre noi știm cam cât am plătit înainte pe aceeași perioadă de timp, cam cât consumăm, și evident, dacă factura noastră este mai mare decât ne așteptăm să fie, e clar că trebuie să avem un semn de întrebare. 

Astăzi, în ședința de Guvern, vom aproba un text într-o Ordonanță de Guvern prin care toate facturile întocmite în mod eronat, care nu respectă plafonare și compensare, vor trebui refăcute fără penalități și niciun client casnic nu va fi debranșat pe toată perioada acestei legi și plafonare și compensare. 

Introducem acest lucru tocmai pentru că am văzut că au fost emise multe facturi și a nu permite abuzul din partea unei părți, din partea furnizorului de a face presiuni pentru plăți necuvenite. Nimeni nu va fi debranșat.

Este evident că dacă nu există în factură un plafon, o sumă cu minus, sau o compensare, atunci factura este greșită. Singura situație când nu este greșită este când prețul este foarte mic și atunci nu necesită plafonare și compensare”, a explicat Virgil Popescu la Antena 3. 

Ministrul a vorbit și despre pachetul de măsuri de sprijin care ar putea fi aplicat în România. 

”Nu vorbim de aplicare retroactivitate a măsurilor, a prețurilor plafonate. Asta e clar, nu se pot aplica plafoanele de preț, acel 80 de bani și 68 de bani. Ceea ce vrem să vedem cu Ministerul Justiției sunt plafoanele de consum. Să vă dau un exemplu. 1500 mc sunt pentru toată perioada de iarnă. Și se consumă mai mult în noiembrie, mai mult în decembrie, mai mult în ianuarie și februarie și mai puțin în martie. Și noi trebuie să reeșalonăm acest consum în toată perioada de iarnă. 

Iar legea spune că până la 31 iunie se pot face recalculări, scrie deja în lege.

Dacă (consumatorul, n.red.) se încadrează în plaja de consum de 500 kw la energie electrică, deci dacă consumă 100 kw, va plăti 68 de lei. Este evident. Dacă consumă 1000 kw la gaze naturale, va plăti 220 de lei față de peste 300 înainte. Deci vor scădea facturile!”, a mai spus Virgil Popescu.

×
Subiecte în articol: Virgil Popescu
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close