Antena 3 CNN Actualitate Ministrul de Externe, despre cei 27 de români din Afganistan: ”Am pregătit un avion militar. Îi vom informa să se pregătească de evacuare”

Ministrul de Externe, despre cei 27 de români din Afganistan: ”Am pregătit un avion militar. Îi vom informa să se pregătească de evacuare”

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, a declarat că este pregătit un avion militar român de transport care urmează să plece spre Afganistan pentru a-i evacua pe cei 27 de români aflați acolo.

Ministrul de Externe, despre cei 27 de români din Afganistan: ”Am pregătit un avion militar. Îi vom informa să se pregătească de evacuare”
Sursa foto: Hepta
de Andreea Ştefan    |    17 Aug 2021   •   13:27

”Am pregătit, după cum cunoașteți, în urma dispoziției domnului președinte Klaus Iohannis, la propunerea prim-ministrului Florin Cîțu, un avion militar român de transport, pregătit în acest moment să decoleze spre Afganistan.

În cursul zilei de ieri și a nopții am lucrat cu colegii din celula de criză interinstituțională pe care am convocat-o încă de pe 13 august, la obținerea autorizațiilor de survol. Au fost obținute autorizații de survol pentru 12 state pe care le va tranzita acest avion al MApN-ului.

”Sperăm să evacuăm, în condiții de siguranță, cetățenii români din Kabul”

Mai avem de obținut o singură autorizație de survol pentru un segment al acestei călătorii. Prin urmare, suntem pregătiți împreună cu cu colegii de la MApN, cu o echipă consulară, care de asemenea va face deplasarea în acest avion pentru a acorda asistență consulară la fața locului pentru cetățenii români, în caz de nevoie, să evacuăm, sperăm noi, în condiții de siguranță, cetățenii români care se află încă în Kabul.

După cum am afirmat deja, 27 de cetățeni români se află acolo, o parte dintre ei se găsesc chiar în Aeroportul Internațional Hamid Karzai, o parte se află în alte locații. Este vorba despre un număr ceva mai mic de români, care sunt activi în misiunea ONU de asistență în Afganistan, și care se află într-o clădire ONU din Kabul. Ei și-au manifestat dorința să fie evacuați conform planului ONU de evacuare.

”Drumul acesta va dura ceva mai mult”

De asemenea, mai sunt alți cetățeni români care se află într-o bază militară în apropiere de Aeroportul Internațional din Kabul. În momentul în care vom ști cu siguranță care este ora la care avionul va ateriza la Kabul, vom informa toți cetățenii români cu care celula de criză interinsituțională este permanent în contact cu fiecare dintre ei. Îi vom informa să fie pregătiți pentru evacuare”, a declarat Bogdan Aurescu la Antena 3.

Întrebat dacă evacuarea va fi realizată astăzi, ministrul de Externe a răspuns: ”Depinde de traseul de zbor al avionului. Drumul acesta va dura ceva mai mult, dar acestea sunt detalii pe care ministrul Apărării îndreptățit să le prezinte”.

Bogdan Aurescu a precizat că niciun cetățear român din Kabul nu se află în pericol.

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close