Antena 3 Actualitate Ministrul Agriculturii a cerut ANSVSA un raport în scandalul cu carnea de cal pentru lasagna

Ministrul Agriculturii a cerut ANSVSA un raport în scandalul cu carnea de cal pentru lasagna

de G.S.    |    09 Feb 2013   •   17:03
Ministrul Agriculturii a cerut ANSVSA un raport în scandalul cu carnea de cal pentru lasagna Foto: Agerpres

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat, sâmbătă, că a solicitat Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) un raport în problema cărnii de cal pentru lasagna, posibil importată din România, pentru a fi identificată cât mai repede sursa acesteia.
   
"Eu am cerut un raport şi nu aş vrea să mă exprim înainte de raportul pe care îl va prezenta preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare. Cred că îl voi primi chiar astăzi şi după aceea voi fi în măsură să vă dau mai multe detalii. Eu sper să identificăm cât mai repede (sursa-n.r.), ţine până la urmă de trasabilitatea produselor şi de modalitatea în care ele sunt controlate pe mijlocul acesta de transport, de aici către celelalte pieţe din Uniunea Europeană", a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Piteşti, ministrul Agriculturii, Daniei Constantin.
   
Spanghero, furnizorul francez de carne pentru lasagna marca Findus, a afirmat, sâmbătă, că intenţionează să dea în judecată producătorul român de la care s-a aprovizionat, în cazul în care ar fi vorba despre carne de cal, relatează AFP.
   
"Am cumpărat carne de vită de origine europeană şi am revândut-o. Dacă a fost într-adevăr vorba despre cal, atunci ne vom îndrepta spre furnizorul român", a declarat pentru AFP Barthélémy Aguerre, preşedintele companiei Spanghero, cu sediul în Castelnaudary în sud-vestul Franţei, contactat prin telefon după ce descoperirea cărnii de cal în lasagna, în locul cărnii de vită, a bulversat Marea Britanie.
   
Preşedintele Spanghero nu a precizat numele furnizorului român, asigurând că nu îl are asupra lui.
   
La rândul său, grupul agroalimentar Findus s-a declarat "înşelat" şi a anunţat că va depune plângere luni.
   
"Am fost înşelaţi", a declarat directorul general al Findus Franţa, Matthieu Lambeaux, într-un comunicat. "Vom depune plângere luni".
   
Vineri seara, un alt actor al acestui lanţ agroalimentar, compania franceză Comigel, specializată în preparate congelate, a anunţat că respectiva carne de cal provenea din România, via furnizorul Spanghero.
   
Descoperirea cărnii de cal în lasagna care ar fi trebuit să conţină vită a provocat un scandal în Marea Britanie - unde calul este venerat şi consumarea cărnii sale este tabu - şi a determinat retragerea, vineri, a produselor incriminate în Franţa, ţara de origine a cărnii, şi în Suedia.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close