Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Agriculturii despre subvențiile APIA: "95% din fermieri au fost plătiţi"

Ministrul Agriculturii despre subvențiile APIA: "95% din fermieri au fost plătiţi"

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat că Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a plătit până în prezent 95% dintre fermierii români, iar cei 5% care mai sunt de plătit se află în proceduri de control şi verificare.

Ministrul Agriculturii despre subvențiile APIA: "95% din fermieri au fost plătiţi"
Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Ian 2024   •   21:07

Potrivit ministrului Agriculturii APIA a plătit subvenţiile pentru aproape 700.000 de fermieri asta însemnând un procent de 95%. 

Restul de 5% dintre cererile de subvenţii se află în proceduri de control, de verificare de către instituţia din subordinea APIA teritorial.

"Trebuie să ne asumăm aceste lucruri şi sigur vor fi deblocate şi aceste sume", a precizat Barbu, la finalul discuţiilor cu fermierii care protestează în stradă şi care s-au plâns că subvenţiile acordate prin APIA nu au ajuns la destinaţie.

Şeful MADR a mai spus că în conturile BNR se află deja 800 de milioane de euro, sumă rambursată de către Comisia Europeană, aferentă plăţilor efectuate de APIA, în sumă de 1,6 miliarde de euro.

"APIA a autorizat la plată aproape 1,6 miliarde de euro şi în momentul de faţă, pe plăţile pe care le-am făcut până pe 28 decembrie, Comisia Europeană ne-a rambursat deja suma de aproximativ 800 de milioane de euro, care se află în conturile BNR", a adăugat Barbu.

Mai mult, ministrul Agriculturii a susţinut, în privința unor acte normative cerute de fermierii protestatari, că unele sunt trimise către Consiliul Concurenţei pentru avizare, în aşa fel încât în prima şedinţă de Guvern să fie aprobate.

"Sunt şi acte normative care sunt trimise către Consiliul Concurenţei pentru a fi aprobate. Practic, ordonanţa privind amânarea la plata ratelor. Partea de echivalare a categoriei de permis B cu TR1 este aprobată de către Ministerul Agriculturii şi este trimisă către Ministerul de Interne (...), deci toate revendicările.

Ministerul Agriculturii şi le-a asumat, acum decizia este a fermierilor, dacă vor mai continua protestul. Din punct de vedere al Ministerului Agriculturii, protestul este închis. Toate actele asumate prin procesul verbal vor fi miercuri, joi, în prima şedinţă de Guvern", a punctat ministrul Agriculturii, potrivit Agerpres. 

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close