Antena 3 Actualitate Ministrul Apărării, mesaj la 31 de ani de la Revoluție: "Avem datoria morală să ne cerem iertare”

Ministrul Apărării, mesaj la 31 de ani de la Revoluție: "Avem datoria morală să ne cerem iertare”

de Claudia Popovici    |    17 Dec 2020   •   19:45
Ministrul Apărării, mesaj la 31 de ani de la Revoluție: "Avem datoria morală să ne cerem iertare”
Sursa foto: Hepta

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a precizat, în mesajul adresat la împlinirea a 31 de ani de la declanșarea Revoluției, că este o datorie morală "ca noi, cei de acum, să cerem iertare familiilor rămase în suferință în Decembrie 1989”.

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă a cerut iertare familiilor celor uciși la Revoluția din 1989 pentru "greșelile, erorile sau abuzurile” comise de militari în timpul tragicelor evenimente care au dus la căderea comunismului în România, printr-un mesaj adresat la 31 de ani de la Revoluţie.

La 16 decembrie 1989, în Timișoara, începea lupta pentru libertate și democrație a românilor, după decenii de dictatură comunistă. 275 din cei 1165 de morți la Revoluție fost militari și salariați civili din Ministerul Apărării Naționale.

"Azi în Timișoara, mâine în toată Țara!”, scandau, profetic, tinerii timișoreni în această primă zi a ceea ce avea să devină Revoluția Română din 1989.

Și, într-adevăr, scânteia apărută aici a aprins dragostea de libertate mai întâi în București și, apoi, în toată România. Din păcate, prețul sfârșitul regimului totalitar românesc a fost greu, fiind plătit cu sânge și suferință, victime căzând, deopotrivă, cetățeni civili și tineri în uniformă”, se arată în mesajul ministrului Apărării.

Ministrul Apărării: "La 31 de ani de la Revoluția din 1989, sunt încă răni deschise, lacrimi neuscate, suferințe nealinate”

Nicolae Ciucă consideră că în numele celor peste 1.000 de oameni căzuți "avem datoria morală de a aduce lumina în toate ungherele umbrite sau întunecate care mai există în legătură cu evenimentele de atunci”.

Ministrul Apărării: "Nu putem judeca acțiunile de atunci, după standardele democratice de astăzi"

„În ceea ce privește Ministerul Apărării Naționale, vă asigur că am dispus asigurarea transparenței totale și cooperării necondiționate cu organele judiciare, în legătură cu acțiunile întreprinse, în acele săptămâni, la Timișoara, București și în restul țării.

Nu putem judeca acțiunile de atunci, deciziile luate de conducerea comunistă a statului și de conducerea armatei de la acea vreme, după standardele democratice de astăzi, dar este evident că este nevoie, măcar acum, la atâta vreme de la acel Decembrie însângerat, ca fiecare responsabilitate să fie stabilită, fără echivoc, de instanțele de judecată", se mai arată în mesajul ministrului Apărării.

Ministrul Apărării: "Este o datorie morală ca noi, cei de acum, să cerem iertare familiilor rămase în suferință în Decembrie 1989"

"Fiecare abuz trebuie dovedit și fiecare vinovat trebuie tras la răspundere prin sentințele care vor fi date. (...) Pentru greșelile, erorile sau abuzurile săvârșite de unii dintre angajații Ministerului Apărării Naționale în desfășurarea acelor evenimente, dincolo de răspunderile care au fost sau vor fi stabilite de instanțele judecătorești, este o datorie morală ca noi, cei de acum, să cerem iertare familiilor rămase în suferință în Decembrie 1989 și să îi asigurăm pe toți cei de astăzi și, mai ales, pe cei care vin după noi, că vom face tot ce se va putea pentru ca asemenea situații să nu se mai repete vreodată în istoria României”, se mai arată în mesajul ministrului Apărării.

 

 

 

×

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close