Antena 3 CNN Actualitate Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, primele declarații la București: "Nu pot să vă ofer astăzi o dată privind aderarea României la Schengen"

Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, primele declarații la București: "Nu pot să vă ofer astăzi o dată privind aderarea României la Schengen"

Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, și omologul român, Lucian Bode, au făcut primele declarații la sediul M.A.I., înaintea discuțiilor oficiale de la București.

Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, primele declarații la București: "Nu pot să vă ofer astăzi o dată privind aderarea României la Schengen"
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Apr 2023   •   13:12

"Este o continuare firească a activităților desfășurate de structurile ministerelor de Interne din România și Austria, care s-au întâlnit la nivel tehnic, pe parcursul anului", a precizat Lucian Bode.

 "Este o vizită care dezgheață relațiile bilaterale româno-austriece la nivelul celor două ministere, relații care s-au răcit anul trecut. Pe agenda discuțiilor se află subiectul deblocării procesul de aderare a României la Schengen.

Sper, la finalul acestei zile, ca acțiunile pe care le vom desfășura să contribuie la atingerea acestui obiectiv de țară al României, aderarea la spațiul Schengen.

Citește și: Ministrul austriac Gerhard Karner, în vizită la București | Mișcare-surpriză înaintea vizitei

Vom avea o întâlnire bilaterală în care vom discuta toate aceste aspecte, vom semna trei acorduri între ministerele noastre, vom face o vizită la sediul Poliției de Frontieră, la Centrul operațional de comandă iar la finalul acestor activități vom prezenta concluziile", a detaliat ministrul român.

La rândul său, ministrul austriac a insistat că sistemul frontierelor externe ale Uniunii Europene nu este funcțional în prezent și a refuzat să dea o estimare pentru momentul în care Austria va renunța la opoziția față de prezența României în spațiul de liberă circulație.

Cele mai importante declarații ale ministrului austriac, în continuare:

  • Este o întrevedere de lucru foarte importantă, pentru a discuta aspecte de securitate care interesează ambele țări;
  • Sunt lucruri pe care trebuie să le discutăm neapărat: combaterea "călăuzelor", a migrației ilegale, care ne preocupă foarte mult;
  • Reafirm ce am spus anul trecut, că, împreună cu poliția română, să destructurăm o rețea de traficanți de migranți condusă de un cetățean român;
  • Este important să facem presiuni asupra Comisiei Europene, să ne sprijine operativ, legislativ și financiar pentru frontiere mai sigure;
  • De ce nu am votat pe 8 decembrie 2022 pentru primirea României în Schengen: pentru că avem un sistem care nu funcționează;
  • Interesul bilateral este ca acest sistem să înceapă să funcționeze, cu frontiere externe funcționale;
  • Primii pași au fost făcuți, dar mai sunt încă multe de făcut împreună. Vedem atât de multe controale la frontierele interne din Europa, controale care nu ar trebui să existe. Dar, din motive de securitate internă, ele există;

Gerhard Karner: "Nu pot să vă ofer astăzi o dată, suntem departe de a spune că sistemul este funcțional"

  • Nu pot să vă ofer astăzi o dată. În primul, vreau să obținem rezultate împreună, pentru ca UE să fie protejată în zona frontierelor externe;
  • Suntem departe de momentul în care să susținem că sistemul este funcțional;
  • Am avut 110 mii de solicitări de azil. Sunt cele mai multe solicitări de azil din Europa pe cap de locuitor, deși suntem un stat fără frontiere externe (ale UE). Vedem că sistemul nu funcționează. Germania are controale la frontieră cu Austria. Este o dovadă că sistemul nu funcționează.

Cei doi miniștri urmează să susțină o conferință de presă, miercuri după-amiază.

×
Subiecte în articol: Lucian Bode Gerhard Karner
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close