Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Comunicaţiilor: Voi cere discutarea în regim de urgenţă a proiectului Legii securităţii cibernetice, în Parlament

Ministrul Comunicaţiilor: Voi cere discutarea în regim de urgenţă a proiectului Legii securităţii cibernetice, în Parlament

Ministrul Comunicaţiilor: Voi cere discutarea în regim de urgenţă a proiectului Legii securităţii cibernetice, în Parlament
25 Mar 2016   •   11:58

Ministrul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională, Marius Bostan, a afirmat, vineri, într-o conferinţă de specialitate, că va solicita discutarea în Parlament, în regim de urgenţă, a proiectului Legii securităţii cibernetice, scrie Agerpres.

'O să cer, ca demnitar, discutarea în regim de urgenţă a acestui proiect de Lege în Parlament. Această problemă se discută deja la cel mai înalt nivel. În acelaşi timp, este evident că va trebui să mergem, în următorii ani, de la bază, de la educaţia elevilor. Introducerea în curriculele educaţionale a securităţii cibernetice, cu informaţii de bază, este foarte importantă. Credem că e bine să fie cunoscute aceste informaţii, pentru protecţia persoanei private şi a demnităţii ei. Pot să vă spun că lucrăm în acest moment la aceste lucruri,' a afirmat Marius Bostan.

Potrivit acestuia, politica de securitate va deveni foarte importantă în următorii ani, iar această lege ajută mediul economic şi impactul ei va fi unul pozitiv.

'Cunosc persoane care sunt victime ale atacurilor cibernetice, de tip ransomware. Cum poate statul să garanteze securitatea datelor cetăţenilor dacă printr-o lege statul nu impune companiilor să-şi securizeze reţelele? Cum pot să garantez proprietatea unor date atât timp cât nu am legislaţie pentru protecţie? Am discutat cu o serie de companii care voiau să investească în România şi care au întrebat specific dacă avem o astfel de lege. În următorii ani, politica de securitate va deveni foarte importantă, Această lege ajută mediul economic şi ajută la creştere, iar impactul va fi unul pozitiv. Încrederea este baza economiei. În momentul în care apare neîncrederea în tranzacţiile electronice, de exemplu, va fi dezastru. Şi aşa sunt perioade grele în economia mondială, asta ar mai lipsi să avem o breşă de neîncredere. Va fi nevoie ca fiecare om responsabil să apere principiile şi valorile fundamentale', a menţionat Bostan.

Ministrul Comunicaţiilor a anunţat, vineri, că proiectul Legii securităţii cibernetice ar putea fi avizat săptămâna viitoare în interiorul Ministerului Comunicaţiilor, ulterior documentul urmând să ia drumul firesc pe circuitul de avizare în celelalte ministere, după care va intra spre adoptare în Guvern şi, în cazul adoptării, în Parlament.

'După cum bine ştiţi, pregătim un proiect de securitate cibernetică. Este în fază de finalizare. A fost în dezbatere publică, în urma căreia am primit foarte multe opinii. Încercăm să ţinem cont de foarte multe dintre ele. Săptămână viitoare sperăm să finalizăm avizarea în interiorul ministerului şi să trimitem proiectul către ceilalţi avizatori. După această procedură o să intre în Guvern, iar dacă va fi avizat va fi trimis către Parlament. Legea securităţii cibernetice reprezintă o formulă de întărire a securităţii cibernetice şi este o mică parte dintr-un sistem de securitate cibernetică necesar', a afirmat Bostan.

Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională (MCSI) a lansat, la finele lunii ianuarie, în dezbatere publică, pe propria pagină de Internet, un nou proiect de Lege privind Securitatea Cibernetică a României. Documentul a fost întocmit fiind luate în considerare criticile aduse prin Decizia nr. 17/2015 a Curţii Constituţionale a României (CCR) asupra obiecţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii privind Securitatea Cibernetică a României.

 Conform ministerului, actul normativ vizează introducerea de măsuri de protejare a securităţii cibernetice numai la categoriile de persoane juridice enumerate în art. 2, din proiectul de lege: 'autorităţilor şi instituţiilor publice, persoanelor juridice deţinătoare de infrastructuri cibernetice care susţin servicii publice sau de interes public, ori servicii ale societăţii informaţionale, a căror afectare aduce atingere securităţii naţionale sau prejudicii grave statului român, ori cetăţenilor acestuia; persoanelor juridice, deţinătoare de infrastructuri cibernetice care prelucrează date cu caracter personal; furnizorilor de reţele publice de comunicaţii electronice şi furnizorilor de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului'.

Curtea Constituţională a României (CCR) a anunţat, în 27 ianuarie 2015, că Legea privind securitatea cibernetică încalcă prevederile constituţionale privind statul de drept şi principiul legalităţii, precum şi cele privind viaţa intimă, familială şi privată, respectiv secretul corespondenţei. Motivul invocat de către CCR este faptul că autoritatea naţională în domeniul securităţii cibernetice ar trebui să fie un organism civil, pentru a garanta aceste drepturi, şi nu Centrul Naţional de Securitate Cibernetică (CNSC), care funcţionează deja în cadrul SRI, cu personal militar.

Reprezentanţi ai autorităţilor şi instituţiilor publice, printre care ministrul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională, Marius Bostan, alături de furnizori de servicii şi infrastructură IT&C, şi companii care prelucrează date cu caracter personal, participă, vineri, la conferinţa 'Securitate cibernetică - Ameninţări. Măsuri legislative şi aplicare'.

×
Subiecte în articol: ministrul comunicatiilor parlament
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close