Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Culturii explică de ce s-a amânat includerea Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO

Ministrul Culturii explică de ce s-a amânat includerea Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO

Ministrul Culturii explică de ce s-a amânat includerea Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO
Sursa foto: Foto: Captură Antena 3
05 Iul 2018   •   10:58

Ministrul Culturii a explicat în exclusivitate la emisiunea ''Previziuni'' de ce s-a amânat includerea Roşiei Montane în patromoniul UNESCO. George Ivaşcu susţine că timp de trei ani până la soluţionarea litigiului în dosarul de arbitraj cu firma canadiană Gabriel Resorces, ţara noastră nu mai poate face nimic în acest sens. Canadienii au cerut ca România să platească despăgubiri de peste patru miliarde de dolari, deoarece nu au putut exploata resursele minerale din zonă.

George Ivaşcu susţine că reprezentanţii Guvernului din UNESCO au luat decizia de amânare pentru a nu pierde cei 4, 4 miliarde de dolari. În schimb, ministrul susţine că este în curs un proiect de hotărâre de Guvern prin care se vor aloca bani pentru reconstruirea patromniului României.

''După cum ştiţi, statul român risca să piardă 4,4 miliarde de dolari la Curtea de Arbitraj de la Washington. Acum pe 2 iulie, în consens cei 21 de membri, reprezentanţi ai guvernelor din UNESCO au decis că interesul României este întemeiat şi raţional, drept pentru care au decis amânarea acestui lucru până când se va lămuri litigiul pe care îl are România rezolvat la Washington. Vă anunţ în premieră că acum este pe circuitul de avizare un proiect de hotărâre de Guvern, prin care vom avea un fond de investiţii, tocmai pentru a salva patrimoniul pe care îl avem'', a declarat George Ivaşcu.

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close