Antena 3 CNN Actualitate Ministrul de Externe din Ungaria: „Recentele remarci ale premierului român, complet inacceptabile”

Ministrul de Externe din Ungaria: „Recentele remarci ale premierului român, complet inacceptabile”

Ministrul de Externe din Ungaria: „Recentele remarci ale premierului român, complet inacceptabile”
12 Ian 2018   •   15:38

Update: Recentele remarci al premierului român Mihai Tudose cu privire la eforturile de autonomie ale etnicilor maghiari sunt "complet inacceptabile şi incompatibile cu valorile europene şi cu secolul al XXI-lea", a declarat vineri ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, citat de MTI.

Ambasadorul român la Budapesta a fost convocat la Ministerul de Externe în legătură cu aceste remarci, a adăugat el.

În interesul comunităţilor etnicilor maghiari din România, guvernul ungar a încercat dintotdeauna să construiască relaţii bilaterale ungaro-române bazate pe încrederea reciprocă, a subliniat Szijjarto într-o conferinţă de presă. Acest lucru a fost întâmpinat cu diferite grade de reciprocitate de diferitele guverne din România, a menţionat el.

Nu încape nicio îndoială că recentele remarci ale premierului român implicând "practic ameninţarea cu execuţia a unei comunităţi etnice şi a reprezentanţilor săi sunt complet inacceptabile", iar guvernul şi premierul român trebuie "indiscutabil" să se ocupe imediat de rezolvarea acestei situaţii, a insistat ministrul de externe ungar.

Ministrul de externe adjunct ungar "i-a explicat ambasadorului român poziţia guvernului ungar", iar ambasadorul a încercat să prezinte "un fel de explicaţie lingvistică" a remarcilor premierului român, a mai spus şeful diplomaţiei ungare.

Întrebat dacă guvernul ungar consideră justificată o dezbatere cu privire la eforturile de autonomie ale etnicilor maghiari în contextul în care guvernul român se opune autonomiei, Peter Szijjarto a afirmat că o astfel de dezbatere este legitimă, argumentând că aceasta a fost iniţiată cu respectarea legislaţiei partidelor politice din România. Este o dezbatere care poate avea loc într-un mod civilizat, a punctat ministrul ungar.

Întrebat care ar putea fi consecinţele economice pentru România dacă premierul român nu prezintă scuze pentru remarcile sale, Szijjarto a indicat că aşteaptă reacţiile liderilor politici din România şi a precizat că se află în dialog constant cu formaţiunea etnicilor maghiari UDMR în legătură cu acest subiect, subliniind totodată că, "în pofida tuturor fluctuaţiilor din cooperarea politică ungaro-română" din ultima vreme, relaţiile economice şi comerciale bilaterale sunt în creştere. "Sperăm că astfel de remarci necivilizate nu vor crea niciun fel de probleme în viaţa de fiecare zi", a spus Szijjarto.

Remarcile premierului Mihai Tudose au fost condamnate şi de Partidul Socialist ungar, de opoziţie, potrivit căruia politicienii europeni responsabili nu pot vorbi despre "spânzurarea minorităţilor" fără urmări. "Mihai Tudose nu-şi mai are locul în viaţa publică europeană", a declarat liderul socialiştilor, Gyula Molnar, într-un comunicat care mai aminteşte că "Ungaria şi România sunt amândouă membre ale aceleiaşi comunităţi, Uniunea Europeană, care a fost înfiinţată, în parte, pentru a asigura că idei precum cele ale lui Tudose nu mai câştigă teren în Europa".

Formaţiunea naţionalist radicală Jobbik l-a îndemnat la rândul său pe premierul român să-şi dea demisia şi i-a cerut premierului Viktor Orban să-l recheme pe ambasadorul Ungariei în România până când aceasta din urmă va "trage concluziile corecte". Luând cuvântul într-o conferinţă de presă în faţa Ambasadei României de la Budapesta cu un steag secuiesc în mână şi o frânghie în jurul gâtului, deputatul Jobbik Istvan Szavay a afirmat că remarcile lui Tudose au demonstrat că România pregăteşte centenarul Marii Uniri cu "cea mai sumbră şi primitivă propagandă şovinistă", a mai consemnat MTI.

Ambasadorul României la Budapesta, convocat de Ministerul de Externe din Ungaria în urma declaraţiilor premierului Tudose

Știre inițială: Ambasadorul României la Budapesta, Marius-Gabriel Lazurca, a fost convocat vineri de Ministerul de Externe din Ungaria în urma declaraţiilor premierului Mihai Tudose, considerate inacceptabile.

Premierul Mihai Tudose a vorbit miercuri la un post tv despre rezoluţia privind autonomia Ţinutului Secuiesc, semnată recent la Cluj-Napoca de cele trei formaţiuni politice maghiare (UDMR, PPMT şi PCM), apreciind că ”dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag”.

Ministerul de Externe din Ungaria califică inacceptabile declaraţiile premierului Mihai Tudose şi aşteaptă scuze de la acesta, potrivit sursei citate.

De asemenea, în urma afirmaţiilor premierului Mihai Tudose Ministerul de Externe al Ungariei l-a convocat pe ambasadorul României la Budapesta, Marius-Gabriel Lazurca, scrie News.ro.

Premierul Mihai Tudose trebuie să îşi retragă declaraţia privind autonomia Ţinutului Secuiesc, a declarat, la RFI, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, care se declară şocat şi aşteaptă scuze de la prim-ministru.

 

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Elevii care pot avea vacanţa de Paşte prelungită
x close