Antena 3 CNN Actualitate Ministrul de Externe, Teodor Baconschi: Romii nu sunt imbecili, au inteligenţă nativă (VIDEO)

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi: Romii nu sunt imbecili, au inteligenţă nativă (VIDEO)

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi: Romii nu sunt imbecili, au inteligenţă nativă (VIDEO)
Sursa foto: Baconschi
23 Feb 2010   •   18:21

După ce a fost acuzat de rasism în urma discuţiilor cu un oficial francez, ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a ţinut să precizeze că nici una dintre convingerile sale nu are de a face cu discriminarea romilor. Cu toate acestea, oficialul spune că nu are cum să ignore sau să subestimeze criticile referitoare la infractorii romi primite din statele UE.

Săptămâna trecută, mai multe organizaţii non-guvernamentale au solicitat demisia sau demiterea ministrului Baconschi, pe motiv că a făcut declaraţii rasiste în cadrul unei întâlniri cu secretarul de stat pentru Afaceri Europene în MAE francez, Pierre Lellouche, informează Mediafax.

Potrivit unui comunicat de pe site-ul MAE, ministrul Bacobnschi a asociat în mod direct infracţionalitatea cu etnia. ?Avem nişte probleme fiziologice, naturale, de infracţionalitate în sânul unora dintre comunităţile româneşti, în special în rândul comunităţilor cetăţenilor români de etnie romă?, a spus, în urmă cu o săptămână, ministrul de Externe.

Fiziologie şi nu prea...

Acum, Baconschi încearcă să aducă o nouă lumină asupra declaraţiilor sale. "Cuvântul ?fiziologică? inducea o idee contrară celei speculate, respectiv că în comunitatea românească nu există o rată anormală. Intenţia mea a fost de a spune că în orice comunitate ai o rată de infracţionalitate obişnuită. Eu am ieşit în apărarea întregii comunităţi pe această idee - că nu există printre românii din Franţa, de etnie română sau romă, infracţionalitate mai mare ca în cea marocană sau, de altfel, din Franţa", a declarat Baconschi, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc marţi.

?Am pledat pentru toate formele dialogului - internaţonal, ecumenic şi social. Nimic din convingerile mele nu are de-a face cu rasismul", a adăugat Baconschi. "Trebuie să recunoaştem: există rasism, exisă xenofobie, există politicieni în fiecare ţară care sunt tentaţi să instrumentalizeze această problemă, să creeze ţapi ispăşitori şi să spună, pe fondul crizei economice?.

Reprezentantul Ligii meşteşugarilor romi i-a cerut ministrului publicarea transcriptului discuţiei pe care a avut-o cu oficialul francez, însă Baconschi a spus că acest lucru nu este posibil.

Baconschi a încercat să poarte un dialog relaxat despre acest subiect şi a recunoscut că până la Revoluţie nu apucase să vorbească cu vreun cetăţean de etnie romă. "Poţi să spui orice despre romi, dar nu că sunt imbecili. Au inteligenţă nativă. Aceste calităţi trebuie rafinate prin educaţie", a spus Baconschi.

MINISTRUL BACONSCHI, DESPRE ROMI


Antena3.ro

×
Subiecte în articol: romi rasism
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close