Antena 3 CNN Actualitate Ministrul de Finanţe a anunţat o triplare a datoriei publice interne în acest an

Ministrul de Finanţe a anunţat o triplare a datoriei publice interne în acest an

Ministrul de Finanţe a anunţat o triplare a datoriei publice interne în acest an
Sursa foto: Gheorghe Pogea
14 Feb 2009   •   09:58

Cârpim bugetul prin impozite mărite şi împrumuturi scumpe. După ameninţări de creştere a taxelor locale, Ministerul de Finanţe intenţionează să se împrumute de aproape trei ori mai mult de la băncile comerciale. Pe lângă toate acestea, un împrumut extern este tot mai des vehiculat. Cert este că, dacă Guvernul nu găseşte banii necesari va avea dificultăţi majore de plată.
Tot mai mulţi oameni au dificultăţi în a-şi achita ratele la bancă, companiile cer împrumuturi, instituţiile bancare au la rândul lor probleme de lichiditate. Dar, dintre toţi, primul la start în goana după bani este chiar statul. Anul trecut, Guvernul a emis titluri de stat în valoare de 12,4 miliarde de lei, în creştere cu 40% faţă de 2007. Anul acesta, statul vrea să se împrumute de trei mai mult.
Sumele împrumutate cresc, la fel şi dobânzile. Scadenţele sunt însă tot mai mici. Statul e forţat să returneze mai mulţi bani, într-un timp extrem de scurt. Practic, istoria se repetă. În 1999, România a ieşit dintr-o situaţie economică dificilă tot printr-o creştere a datoriei interne. Totuşi, ?creşterea datoriei interne poate fi o alternativă la creşterea datoriei externe, dar nu o soluţie?, explică analistul economic Liviu Voinea.
Obţinerea unui împrumut de la Comisia Europeană este tot mai des vehiculată. ? Atunci când e vorba de stabilitate economică şi sustenabilitate apelez la oricine?, spune ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea. Lucian Anghel, economist şef la o bancă comercială, atrage atenţia că ?aceste acorduri implică anumite condiţii, care nu sunt uşor de îndeplinit?.
Numai în ianuarie, Finanţele aveau în plan să vândă titluri de stat în valoare de patru miliarde de lei prin şase licitaţii. Banii erau îndreptaţi spre finanţarea şi refinanţarea datoriei publice. Sursa foto: Mediafax
Antena 3

×
Subiecte în articol: Gheorghe Pogea
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close