Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Economiei, anunț cu implicații majore: 'România va exploata gazele din Marea Neagră'

Ministrul Economiei, anunț cu implicații majore: 'România va exploata gazele din Marea Neagră'

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunțat, în cadrul prezentării planului de redresare economică, faptul că Romgaz - producătorul de gaze controlat de stat - va intra în consorțiul care va exploata gazele din Marea Neagră.

Ministrul Economiei, anunț cu implicații majore: 'România va exploata gazele din Marea Neagră'
Sursa foto: Facebook
de Cristina Tudorache    |    01 Iul 2020   •   22:00

Măsura vine după ce, mult timp, la nivel guvernamental, s-a vorbit despre faptul că România nu are fondurile necesare pentru a exploata gazele din Marea Neagră, dar odată cu retragerea Exxon, se pare că Romgaz se va implica.

”Romgazul negociază și chiar urmărește să facă parte din consorțiul care va exploata gazele din Marea Neagră (...) Doar așa vom avea șansa să extindem rețeaua de gaze din România”, a spus Virgil Popescu.

În condițiile în care Exxon intenționează să renunțe la participarea sa de 50% la proiectul Neptun din Marea Neagră, alături de care se află și OMV Petrom, Romgaz este în discuții pentru preluarea unei părți din participația Exxon.

”Până în prezent, s-a semnat un acord de intrare în consorțiu alături de OMV-Petrom S.A. și PGNiG S.A., pentru a prelua cota de participare ExxonMobil în cadrul perimetrului. În prezent se analizează acordul comun de operare (JOA). De asemenea, au loc discuții și negocieri în cadrul consorțiului pentru evaluarea și stabilirea unei oferte finale către ExxonMobil.”, se arată în planul de relansare economică.

Măsuri pentru companiile mici și mijlocii

”Avem pregătit, prin flexibilizarea fondurilor europene din acest exercițiu financiar, un miliard de euro pentru intreprinderile mici și mijlocii, fie că vorbim de un buget de 100 milioane de euro pentru microinterprinderi cu acționari sau asociat unic care nu sunt salariați, fie că vorbim de 350 de milioane de euro granturi pentru capital de lucru pentru cele mai lovite industrii (turism, Horeca, transporturi și organizare de evenimente) - maxim 125.000 de euro, fie că vorbim de granturi de investiții de 550 de milioane de euro pentru intreprinderile mici și mijlocii, cam în toate sectoarele, maxim 200.000 de euro, minim 50.000 de euro pentru investiții.”, a anunțat Virgil Popescu.

Alte bugete alocate de Ministerul Economiei pentru companii:
- 150 milioane de euro granturi pentru accesul la IT al companiilor mici și mijlocii
- 30 de milioane de euro pentru trainingul salariaților pentru a putea lucra digital
- 150 de milioane de euro pentru start-up-uri dedicate studenților
- 200 milioane euro alocate pentru granturi în valoare de 30.000 de euro acordate fiecărei companii mici sau mijlocii care își montează panouri solare pe acoperișul clădirilor.

Ministrul Economiei, anunț cu implicații majore: România va exploata gazele din Marea Neagră

×
Subiecte în articol: Virgil Popescu gaz companii
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close