Antena 3 CNN Actualitate E oficial: Gabriel Oprea rămâne fără titlul de doctor. Ministrul Educației a emis ordinul pentru retragerea titlului

E oficial: Gabriel Oprea rămâne fără titlul de doctor. Ministrul Educației a emis ordinul pentru retragerea titlului

E oficial: Gabriel Oprea rămâne fără titlul de doctor. Ministrul Educației a emis ordinul pentru retragerea titlului
de M.Z.    |    02 Sep 2016   •   17:01

Ordinul în baza căruia ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice îi retrage titlul de doctor fostului vicepremier Gabriel Oprea a fost publicat vineri pe site-ul MENCŞ.

Urmează acum ca ministrul Educației, Mircea DUmitru, să semneze decretul pentru retragerea titlului de doctor.

"Se retrage titlul de doctor în domeniul drept, acordat domnului Oprea M. Gabriel de către Universitatea din Bucureşti, conferit prin ordinul ministrului educaţiei şi cercetării nr. 3467/16.03.2001. Direcţia Generală Învăţământ Superior din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice comunică prezentul ordin Universităţii din Bucureşti, care îl va duce la îndeplinire şi persoanei nominalizate la art. 1. Prezentul ordin se publică pe site-urile oficiale ale CNATDCU, MENCŞ şi Universitatea din Bucureşti", prevede ordinul ministrului Educaţiei. 

Se menţionează, de asemenea, că ordinul a fost emis inclusiv în baza deciziei finale a Consiliului General CNATDCU din 29 august, prin care s-a confirmat că teza de doctorat elaborată de Gabriel Oprea "nu respectă standardele de etică a cercetării ştiinţifice, propunându-se în consecinţă retragerea titlului de doctor în drept, în baza art. 170 din legea educaţiei naţionale nr. 1/2011". 

Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a stabilit, joi, că fostul ministru de Interne Gabriel Oprea a plagiat în lucrarea sa de doctorat. De asemenea, CNATDCU a trimis apoi către Ministerul Educației cererea de retragere a titlului de doctor pentru Gabriel Oprea.

Lucrarea de doctorat a lui Gabriel Oprea, "Procedura plângerii prealabile", a fost susţinută în anul 2000, la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, coordonator fiind profesorul universitar Ion Neagu.

În iulie 2015, Consiliul Naţional de Etică din subordinea Ministerului Educaţiei a decis într-un timp record că suspiciunile de plagiat în cazul tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea, pe atunci vicepremier, nu se confirmă, un verdict similar fiind dat şi în cazul lui Victor Ponta.

Pe de altă parte, Marian Popescu, preşedintele Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti, a analizat lucrarea de doctorat a lui Gabriel Oprea, spunând că, în mod sigur, este vorba despre un plagiat, zeci de pagini fiind "copiate integral" .

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Gabriel Oprea
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close