Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Energiei intervine în scandalul prețului energiei electrice și sesizează Consiliului Concurenței: "Furnizorii au abuzat"

Ministrul Energiei intervine în scandalul prețului energiei electrice și sesizează Consiliului Concurenței: "Furnizorii au abuzat"

Consiliul Concurenței verifică funizorii de energie electrică, în scandalul facturilor majorate de la 1 ianuarie 2021. Ancheta se face la solicitarea Ministrului Energiei, Virgil Popescu. Acesta a constatat că marii furnizori aplică o majorare de până la 25% pentru românii care nu își vor încheia un contract nou pentru energie, până la finalul lunii ianuarie.

Ministrul Energiei intervine în scandalul prețului energiei electrice și sesizează Consiliului Concurenței: "Furnizorii au abuzat"
Sursa foto: Hepta
de Mia Lungu    |    29 Dec 2020   •   18:30

Liberalizarea pieţei de energie electrică a veni cu facturi mai mari la curent pentru că ANRE nu a realizat din timp campanii de informare pentru populaţie şi a emis foarte târziu legislaţia necesară liberalizării pieţei. Astfel, consumatorii nu au timpul necesar să îşi aleagă o ofertă cu un preţ mai avantajos, până la finalul lunii ianuarie.

Virgil Popescu a explicat în exlusivitate pentru Antena3 ce l-a determinat să ceară intervenția Consoliului Concurenței, și cum pot românii să se asigure că vor beneficia de un tarif corect la energie electrică începând cu 1 ianuarie 2021.

"Să verifice modul de calculare a tarifelor pentru piața universală. Practic acea piață unde se regăsesc toți clienții tuturor furnizorilor care trec din domeniul reglementat în piața liberă, până când își aleg un furnizor în piața concurențială.

Furnizorii au stabilit niște tarife unilaterale pentru piață serviciului universală și așteaptă că oamenii să își găsească un furnizor în piața concurențială. Până când își găsesc, trebuie să plătească acest tarif. (n.r. tarif majorat)", a declarat Ministrul Energiei.

Virgil Popescu: Acest tarif mare pe care l-au făcut, vreau să știu și eu cum au stabilit ei așa, unilateral, acest tarif

"Mi s-ar părea normal să vină să le ofere direct, clienților (…) un preț bun pe piața concurențială și să nu mai aștepte ca un client, care probabil are și altă treaba de făcut, un client casnic, care în perioada sărbătorilor n-are altă treaba decât să stea să se uite pe site-ul ANRE-ului și să vadă care furnizor este mai avantajos sau nu.

Oamenii trebuie să știe că în cursul lunii ianuarie pot să opteze pentru piață concurențială, și atunci toată factură lunii ianuarie se recalculează, nu este nicio problema. Și mai trebuie să știe că pot oricând, în cursul anului 2021, să opteze pentru un furnizor din piață concurențială - să se mute din piață universală- dar pot și de la un funizor concurențial la altul.

Mai există o varianta că să obligăm furnizorii să nu mai perceapă tariful de serviciu universal și să le ofere direct piață concurențială. Consiliul Concurenteie pate să facă aceste verificări și poate chiar să îi amendeze și să-i oblige la acest lucru."

Ministrul Energiei: Vorbim de preţuri mai mari şi cu 25%

Virgil Popescu a anunțat, marți, printr-un mesaj pe pagina sa de Facebook că nu este de acord cu o majorare nejustificată a tarifelor la energia electrică și va cere Consiliului Concurenței să facă verificări în acest sens.

"De la 1 ianuarie, toţi clienţii din piaţa reglementată trec automat în piaţa serviciului universal. După părerea mea, furnizorii au abuzat de acest lucru şi au impus un preţ în serviciul universal mai mare decât cel din piaţa concurenţială. Vorbim de preţuri mai mari şi cu 25%.

Acest preţ al serviciului universal nu va rămâne aşa, am discutat cu preşedintele Consiliului Concurenţei şi voi solicita în scris să verifice cum au fost făcute aceste preţuri, care mi se par a fi artificial mărite. Poate sunt oameni mai conservatori, nu vor să se mute acum, iar aceasta nu este o practică concurenţială corectă", a scris Virgil Popescu, marti, pe Facebook.

 

×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close