Antena 3 CNN Actualitate Acord istoric semnat pentru Sistemul Energetic și pentru Valea Jiului. Anunţul ministrului Energiei

Acord istoric semnat pentru Sistemul Energetic și pentru Valea Jiului. Anunţul ministrului Energiei

Virgil Popescu, ministrul Energiei, a precizat că a semnat un acord istoric pentru Sistemul Energetic românesc și pentru Valea Jiului. Mai exact, CET Paroșeni va funcționa cu peleți, activitatea devenind astfel sustenabilă din punct de vedere al emisiilor de CO2.

Acord istoric semnat pentru Sistemul Energetic și pentru Valea Jiului. Anunţul ministrului Energiei
Sursa foto: Agerpres
de Claudia Popovici    |    02 Noi 2021   •   18:49

Potrivit ministrului Energiei, marți a fost semnată o scrisoare de intenție pentru a transforma activitatea CET-ului de la Paroșeni.

Colaborarea presupune înlocuirea cărbunelui care stă la baza funcționării Centralei de la Paroșeni cu peleții produși de norvegieni, iar, pe termen lung, include și construirea unei fabrici de producție a acestor peleți în România. Documentul a fost semnat împreună cu reprezentantul unei companii norvegiene.

Mai exact, aceste fabrici vor utiliza resurse de biomasă sustenabilă, care vor contribui cu reducerea cu mai mult de 90% a emisiilor de CO2.

„Astăzi am semnat un acord istoric pentru Sistemul Energetic românesc și pentru Valea Jiului. Acest parteneriat presupune o decarbonificare masivă, pentru că vom înlocui huila arsă în CET Paroșeni cu peleți produși în mod sustenabil, cu o rată scăzută de emisii de CO2. Este un prim pas pe care îl facem pentru Valea Jiului și mai avem încă multe de făcut”, a anunțat Virgil Popescu, pe pagina sa de socializare.

Surplusul de peleți va fi exportat, iar testele vor începe în prima parte a anului 2022, a precizat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close