Antena 3 CNN Actualitate Ministrul interimar al Sănătăţii, despre certificatul de vaccinare: "Este o variantă de a lăsa deschisă economia şi de responsabilizare a societăţii"

Ministrul interimar al Sănătăţii, despre certificatul de vaccinare: "Este o variantă de a lăsa deschisă economia şi de responsabilizare a societăţii"

Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătăţii, a comentat introducerea certificatului verde de vaccinare în România. Ministrul a subliniat că aceasta măsură poate da șansa unor sectoare economice să funcționeze, în loc să fie închise şi printre beneficii a enumerat responsabilizarea societății şi prevenția.

Ministrul interimar al Sănătăţii, despre certificatul de vaccinare: "Este o variantă de a lăsa deschisă economia şi de responsabilizare a societăţii"
Sursa foto: getty images
de Claudia Popovici    |    16 Sep 2021   •   16:38

4.400 de cazuri COVID-19 astăzi în România. Capitala ar putea intra mâine în scenariul galben. Incidența continuă să crească, astăzi a ajuns la 1,93 la mia de locuitori, iar 13 localități sunt deja în scenariul roșu.

Tot astăzi a fost aprobat în ședința CNSU certificatul verde în România. S-a decis ca la nunți, botezuri cinematograf, meciuri, restaurante să se intre numai cu certificat verde unde incidența este între 3 și 6 la mia de locuitori.

Întrebat dacă acestă măsură este o una discriminatorie, ministrul interimar al Sănătăţii a explicat că acesta este o varianta propusă acum pentru a ajuta anumite sectoare private şi economice să îşi continue activitatea cu anumite reguli pentru cei vaccinaţi sau trecuți prin boala. Mai mult, ministrul face apel la responsabilizare.

„În afară de cifrele care evident sunt cele care sunt cunoscute și arată tendința crescătoare și așa va fi și în perioada următoare astăzi avem în vigoare o reglementare legală care ne spune că la o incidență de peste 3 la mie de cazuri aceste tipuri de activități despre care au hotărât astăzi CNSU practic se interzic. Deci la peste 3 la mine incidență restaurantele nu mai pot servi decât în exterior, evenimentele nu mai pot avea loc sau în condiții foarte restricționate și atunci noi am urmărit următoarea chestiune. A nu închide economia aşa cum a fost anul trecut şi nu vrem să ne întoarcem acolo. Vrem să lăsăm partea însemnată a economiei și tot ce se poate deschisă.

Aceasta este reglementarea legală aflată astăzi în vigoare. Soluția pe care noi o propunem și care să discutat și care desigur se va discuta și în ședința de guvern pentru că aceasta este azi o propunere este aceea de a lăsa totuși aceste segmente de activități deschise și de a lăsa posibilitatea de a ne folosi de aceste activități, dacă vreți unele sunt private ale sunt economice și așa mai departe pentru cei care sunt vaccinați sau au trecut prin boală deci au acest certificat verde.

Nu este nimic nou și nu este nimic deosebit de alte țări europene. Facem ceea ce au făcut și alții, nu pentru că au făcut și alții, ci pentru că aceasta este o metodă de prevenție dar este și o metodă de responsabilizare a societății și este o metodă de a lăsa deschisă economia", a spus ministrul interimar al Sănătăţii Cseke Attila la Antena 3. 

×
Parteneri
Hidroelectrica face angajări şi oferă salarii de 10.000 de lei
x close