Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Justiţiei, despre combaterea consumului de droguri: "Modificarea legislației va trebui să se facă în toată Europa"

Ministrul Justiţiei, despre combaterea consumului de droguri: "Modificarea legislației va trebui să se facă în toată Europa"

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a vorbit în exclusivitate la Antena 3 CNN despre planul pentru combaterea drogurilor în România.

de Claudia Popovici    |    23 Sep 2023   •   22:18

”Tema ține agenda nu doar în acest zile în România, ci și în alte zone ale Europei și ale mapamondului, pentru că am văzut un raport recent al Uniunii Europene, pe această temă a traficului de droguri și a consumului de droguri.

Să știți că nici Europa nu e ferită de subiectul acesta și mă uitam la cifre, că ne-am speriat toți în România când am vorbit de cifre, dar sunt aproape 84 de milioane de adulți din Europa, pe același calup de vârstă, între 15 și 65 de ani, care au încercat cel puțin un drog odată în viață.

29% spunea UE în statistică, pentru că drogurile de acum nu doar că sunt mult mai ieftine și accesibile, ci sunt și mai puternice și atunci o să ajungem la discuții mai elaborate, pentru că în Europa și SUA au loc aceste discuții mai elaborate. Riscul de supradoză, fiind vorba că sunt mult mai puternice, devine mult mai mare. Toate raportările UE pe tema combaterii consumului de droguri spun că reglementările la nivelul Uniunii trebuie modificate pentru noul context”, a spus ministrul Justiţiei Alina Gorghiu.

Ea menționează că, la nivelul anului trecut, Agenția UE Antidrog monitoriza 930 de noi substanțe psihoactive, dintre care 41 raportate în premieră pe piața europeană, în proximitatea României.

”Discuția asta, nu doar în România trebuie să se facă cu privire la modificări legislative, ținând cont de noul context, ci va trebui să se facă în toată Europa. Concluzia este că ne vom uita foarte atent la Europa când va face reglementări privind consumul și traficul de droguri.

Sunt două modele de legislație la momentul acesta în care noi vorbim: sunt state care au abordări foarte drastice privind combaterea consumului și traficului de droguri, Suedia, de exemplu, este o țară cu cea mai restrictivă politică.

Pe partea cealaltă, avem Olanda și Portugalia care sunt state cu o politică mult mai lejeră. Concluzia este că niciunul dintre modelele acestea, niciuna dintre abordări, că este cea super restrictivă sau cea super lejeră nu a dat rezultatele excepționale pe care le imagina statul respectiv. Vorbim de măsuri care vor fi luate în acord cu specialiștii”, a mai spus Alina Gorghiu, ministrul Justiției la Antena 3 CNN. 

×
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close