Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Justiţiei, despre pensionarea magistraţilor: "E un subiect tabu. Nu se face abrupt”

Ministrul Justiţiei, despre pensionarea magistraţilor: "E un subiect tabu. Nu se face abrupt”

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a vorbit în exclusivitate la Antena 3 despre priorităţile pe care le are în vedere în mandatul său. O urgenţă absolută ar fi împrospătarea corpului magistraţilor şi problema pensionărilor. Conform cifrelor prezentate de ministrul justiţiei, aproape 650 de procurori și judecători îndeplinesc condițiile legale de a ieși la pensie pentru că au 20 de ani vechime.

Ministrul Justiţiei, despre pensionarea magistraţilor: "E un subiect tabu. Nu se face abrupt”
de Claudia Popovici    |    13 Ian 2021   •   20:00

"Sunt multe măsuri care ar trebui luate şi ar trebui luate concomitent, pe de-o parte este vorba de mărirea numărului de judecători şi de procurori dacă vorbim de penal, acum vorbim de instanţe.

Mai mulţi judecători înseamnă pe de-o parte mai multe admiteri la INM, admitere în magistratură, ceea ce acum din păcate nu este posibil pentru că în urma unei decizii neurmate rapid de modificarea legislaţiei, pur şi simplu s-a produs un blocaj, şi la nivelul anului 2020 nu a mai existat niciun concurs de admitere. Este o urgenţă absolută.

Dacă rezolvăm problema aceasta de împrospătare a corpului magistraţilor, pe de cealaltă parte avem problema pensionărilor.

În programul de guvernare ne-am asumat o chestiune foarte clară, pe care am vrea rapid să o rezolvăm, aceea de eliminare a posibilităţii ieşirii la pensie după o vechime de 20 de ani, sub 60 de ani ca vârstă, după doar 20 de ani vechime, o chestiune introdusă în 2018, nediscutată atunci, prorogată, la care trebuie să renunţăm definitiv. E un proiect de lege la Senat, voi solicita urgentarea", a precizat ministrul justiţiei Stelian Ion la Antena 3.

Cum vor putea magistraţii să iasă la pensie

”Creșterea vârstei de pensionare nu este o viziune de azi, de ieri. E un subiect tabu. Nu se face abrupt, nu se face forțat. Oamenii trebuie să își dorească să rămână în profesie. În foarte scurt, foarte mulți magistrați, și-ar depune demisiile, cei care îndeplinesc condițiile de pensionare. Este vorba despre 211 procurori și 415 judecători”, a precizat ministrul justiţiei Stelian Ion la Antena 3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: magistrati pensii
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close