Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Justiţiei, noi propuneri pentru DNA: Gheorghe Popovici şi Dănuţ Volintiru

Ministrul Justiţiei, noi propuneri pentru DNA: Gheorghe Popovici şi Dănuţ Volintiru

Ministrul Justiţiei, noi propuneri pentru DNA: Gheorghe Popovici şi Dănuţ Volintiru
11 Oct 2013   •   10:36

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a decis, în urma consultărilor avute cu şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Codruţa Kovesi, şi cu procurorii Iuliana Bendeac şi Viorel Cerbu, delegaţi la conducerea Secţiei pentru combaterea corupţiei, retragerea propunerii de numire a acestora şi solicitarea de aviz pentru numirea procurorilor Gheorghe Popovici, în funcţia de şef al Secţiei pentru combaterea corupţiei, şi a lui Dănuţ Volintiru, ca adjunct la aceeaşi secţie, informează Mediafax.
   
Totodată, ministrul justiţiei a decis înaintarea către CSM a solicitării de aviz pentru numirea în funcţia de procuror şef adjunct al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie a procurorului Mariana Alexandru - care ocupase funcţia de adjunct la Secţia pentru combaterea corupţiei până când s-a decis încetarea delegării ei, odată cu cea a lui Lucian Papici.
   
Procurorul-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi a declarat, miercuri, că înlocuirea procurorilor Lucian Papici şi Mariana Alexandru, de la conducerea Secţiei I, a perturbat activitatea direcţiei, dar principala problemă e modalitatea în care s-a făcut această înlocuire.
   
Încetarea delegării pe funcţie a procurorilor Lucian Papici, şeful Secţiei I din Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), şi Mariana Alexandru, adjunctul acestuia, "a creat o vulnerabilitate şi a perturbat cumva activitatea la nivelul DNA", a spus Kovesi, miercuri seară, la un post de televiziune.
   
"Dar nu aceasta este principala problemă, ci modalitatea în care s-a făcut această înlocuire", a subliniat Kovesi, arătând că, de la înfiinţarea instituţiei şi până în prezent, nicio delegare în funcţie nu s-a făcut fără o recomandare a procurorului-şef al DNA iar, în cazul de faţă, ei nu i s-a solicitat vreo recomandare.
   
Întrebată dacă a discutat cu procurorul general Tiberiu Niţu înainte de ridicarea delegării celor doi procurori, Laura Codruţa Kovesi a spus că acesta a sunat-o şi i-a spus că au încetat delegările lui Papici şi Alexandru şi că a delegat alţi procurori-şefi.
   
"N-am primit nicio explicaţie, nu mi s-au comunicat motivele. Mi-a spus că e decizia pe care şi-o asumă şi că urmează să-mi trimită aceste ordine prin fax", a precizat Laura Codruţa Kovesi.
   
Procurorul-şef al DNA a mai arătat că nu are nimic personal cu cei doi procurori care au fost delegaţi în locul lui Papici şi Alexandru - Iuliana Bendeac şi Viorel Cerbu - şi nu contestă capacităţile acestora, "dar modalitatea în care s-a procedat nu a fost corectă".
   
"Cei doi procurori cărora li s-a ridicat delegarea au avut o activitate meritorie în aceşti ani. În calitate de şefi ai acestei secţii, şi-au îndeplinit corespunzător activitatea. Nu mi s-a părut normal ca, după şapte zile, fără nicio explicaţie, procurorului-şef Papici să i se înceteze delegarea", a spus Kovesi.

×
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close