Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Justiției răspunde Parchetului General: „Am făcut solicitarea de a deveni notar public în baza legii”

Ministrul Justiției răspunde Parchetului General: „Am făcut solicitarea de a deveni notar public în baza legii”

Ministrul Justiției răspunde Parchetului General: „Am făcut solicitarea de a deveni notar public în baza legii”
Sursa foto: Foto: captură Antena 3
de S.T.    |    11 Sep 2018   •   21:12

Parchetul General a precizat, marţi, că a deschis un dosar penal în care verifică dacă ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a procedat corect atunci când a cerut Uniunii Notarilor Publici să propună numirea sa în funcţia de notar public.

Tudorel Toader a confirmat marți seară la Antena 3 că a făcut solicitarea de a deveni notar public.

„Am făcut solicitarea în baza legii CCR care spune că la încheierea mandatului pentru care a fost numit judecător constituțional, la cerere fostul judecător se poate face notar sau avocat, definitiv, fără examen”, a precizat Tudorel Toader.

„Am solicitat în același timp și suspendarea din funcție pentru că altfel aș fi intrat în incompatibilitate”, a mai spus el.

El a spus că cererea este motivată pe baza textelor de lege, că este un drept conferit de lege şi că exercitarea acestui drept nu presupune nicio marjă de apreciere din partea nimănui. 

„Adică dacă cineva ar fi apreciat <>, se vorbea despre o notă de subiectivism. Dar, în condiţiile date, legea îţi acordă acest drept. Dau un exemplu mai pe înţeles şi mai larg - atunci când te afli într-o demnitate publică şi împlineşti vârsta de pensionare, îţi faci dosarul. Că dreptul ţi-l dă legea. Ce opţiuni ai? Să nu ieşi la pensie la 65 de ani pentru că spune cineva, că ai ieşit în timpul mandatului sau să îţi exerciţi dreptul pe care ţi-l dă legea? (...) Deci este valorificarea unui drept fără nicio marjă de apreciere”, a adăugat Toader.

Va declanșa procedura de demitere a procurorului general Augustin Lazăr?

„Dincolo de evaluarea care este în desfășurare, procurprul general își face și o autoevaluare. După statut orice magistrat este supus periodic unui control. Procurorul general în ultimii trei ani nu a avut o astfel de evaluare din partea nimănui. Am cerut la CSM să îmi comunice dacă procurorul general a avut în ultimii trei ani evaluare, să îmi dea o copie, să văd calificativul”, a explicat ministrul Justiției.

Toader, despre cele 10.943 dosare pentru magistrați:

„Sunt convins că sunt multe sesizări făcute la adresa procurorului sau judecătorului. Din păcate unii au apetitul sesizărilor(...). Aceste date exprimă și altceva. Exprimă o nemulțumire a românilor față de actul de justiție”, a opinat ministrul.

 

 

×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close