Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, despre bilanţul DNA: "Este important să nu avem o rată mare a achitărilor”

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, despre bilanţul DNA: "Este important să nu avem o rată mare a achitărilor”

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion a comentat în exclusivitate la Antena 3 stadiul în care sunt dosarele de la DIICOT, cele care vizează cele mai mari tunuri date în această perioada dar şi ce se întâmplă cu secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie.

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, despre bilanţul DNA: "Este important să nu avem o rată mare a achitărilor”
Sursa foto: Agerpres
de Claudia Popovici    |    13 Ian 2021   •   19:00

Referitor la corupţie ministrul justiției, Stelian Ion a precizat că se va analiza bilanţul întocmit de DNA şi că este foarte important să nu avem o rată mare a achitărilor.

 „Sunt multe probleme legate de justiţie, manadatul este unul provocator şi îmi doresc să facem în aşa fel încât, la final, după ce tragem linie să spunem că justiţia a căpătat mai multă încredere din partea oamenilor.

Pe parte de corupţie eu aş vedea un mare progres, acela că nu au existat chestiuni foarte mult discutate în ultimul timp şi s-a lucrat poate, mai discret. Vom vedea bilanţul pe care îl va face DNA, în curând, şi acolo pe cifre nu pe impresii şi pe păreri personale de multe ori subiective, vom vedea dacă sunt progrese sau nu.

Este important să nu avem o rată mare a achitărilor. Nu poate fi eliminată, ar fi foarte ciudat să nu avem achitări.(...) Pentru că DNA nu a fost în centrul atenţiei zi de zi la ştiri, nu lucrează, asta este o idee greşită, lucrează, este cu motoarele turate şi ne vom uita împreună pe acel bilanţ”, a precizat ministrul justiţiei Stelian Ion la Antena 3.

Întrebat daca are în vedere iniţierea unui proiect de modificare a legislaţiei a codurilor penale pe anumite infracţiuni, unul din exemplele recente, fiind cazul Cumpănaşu şi abuzurile asupra minorilor, ministrul justiţiei, Stelian Ion, a subliniat că legislaţia nu se schimbă după ureche, se schimbă în urma unor analize.

"Legislaţia nu se schimbă după ureche se schimbă în urma unor analize. Primele modificări pe care trebuie să le facem, şi aş vrea să le facem separat de celelate evaluări, sunt în legătură cu punerea în acord cu direcţiile CCR şi cu directivele europene, să închidem odată pentru totdeauna subiectul, pe care unii înaintea noastră le-au folosit în scopul de a modifica legislaţia în favoarea celor certaţi cu legea.

În plus faţă de această armonizare, mai este nevoie de o evaluare a codurilor de procedură penală, astfel încât experienţa care s-a acumulat de la intrarea în vigoare a acestor coduri până în prezent să fie valorificată şi să facem acele modificări care să permită tragerea la răspundere rapidă a celor care săvârşesc infracţiuni, recuperarea prejudiciilor.

Să nu avem poticneli în justiţie, pentru că asta este o foarte mare problemă, durata proceselor. Uneori durează foarte mult procesele, şi în penal şi în civil şi nemulţumirea principală, de foarte multe ori a oamenilor de rând este legată de această problemă. Sunt multe modificări de făcut. Avem în vedere acest subiect, este foarte important", a precizat ministrul justiţiei Stelian Ion la Antena 3.

 

×
Subiecte în articol: Stelian Ion ministrul Justitiei DNA DIICOT
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close