Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Mediului anunță un proiect de lege prin care primăriile vor semna contracte cu asociațiile de vânătoare pentru rezolvarea atacurilor urșilor

Ministrul Mediului anunță un proiect de lege prin care primăriile vor semna contracte cu asociațiile de vânătoare pentru rezolvarea atacurilor urșilor

Ministrul Mediului Tanczos Barna a anunțat că primăriile ar putea semna pe viitor contracte cu asociațiile de vânătoare pentru intervenția în siutațiile de urgență cauzate de urși. Animalele sălbatice vor putea fi alungate, tranchilizate și relocate sau împușcate, în funcție de gravitatea situației. Aceste proceduri sunt prevăzute într-un proiect de ordonanță la care se lucrează în Guvern.

Ministrul Mediului anunță un proiect de lege prin care primăriile vor semna contracte cu asociațiile de vânătoare pentru rezolvarea atacurilor urșilor
Sursa foto: Hepta
de Adelina Miron    |    22 Iun 2021   •   18:21

„Ieri după-amiază am avut o ședință cu primarii, reprezentanții asociațiilor de vânătoare și asociațiilor fermierilor din județul Harghita despre ordonanța care ar permite intervenția imediată în situațiile de urgență cauzate de urși.

În cadrul întâlnirii am prezentat celor prezenți cele mai importane puncte din proiectul de ordonanță la care lucrăm:

- Conform căruia în funcție de gravitatea situației, urșii agresivi care atacă pe teritoriul localităților, să poată fi tranchilizați și relocați sau împușcați de o echipă formată de jandarmi și vânători, în 24 ore după ce se semnalează prezența ursului.

- Am oferi primăriilor posibilitatea de a semna un contract cu asociațiile de vânătoare în vederea rezolvării atacurilor urșilor prin intervenție imediată.

- De asemenea în zonele de tampon ale localităților am oferi posibilitatea de prevenire prin alungarea, tranchilizarea și relocare sau împușcarea urșiilor agresivi.

Pe baza datelor din luna iunie, sunt înregistrate chiar și 30-40 de alerte pe zi la 112 din cauza atacurilor urșilor. Aproape că nu trece zi fără să auzim de victime omenești. Problema a luat amploare, iar ministerul trebuie să elaboreze cadrul legal pentru intervenții imediate.

Din fericire, sunt din ce în ce mai mulți cei care conștientizează gravitatea situației, atât la nivel parlamentar, cât și la nivelul guvernului. În următoarele zile vom continua discuțiile pe acest subiect”, a transmis ministrul Mediului pe Facebook.

Greenpeacer România: ”Asalt final pentru legalizarea vânătorii la trofeu”

Activiștii de mediu îl acuză pe ministru că proiectul este creat pentru a legaliza vânătoarea de trofeu.

„Ministrul Mediului, Tanczos Barna, pregătește asaltul final pentru legalizarea vănătorii la trofeu, sub forma mascată a cotelor de prevenție.

Într-un moment în care opinia publică e îngrijorată de vizitele și atacurile urșilor în comunități și frustrată de lipsa de implicare a Ministerului Mediului, Tánczos Barna speculează oportunitatea și anunță două măsuri salvatoare, explicând doar una dintre ele:

Intervenția imediată, întradevăr necesară pentru înlăturarea pericolului în situații de criză, care va fi aplicată gradual prin: alungarea animalului, tranchilizare și relocare dacă vizitele se repetă, împușcare dacă animalul are comportamentul alterat și devine agresiv.

Intervenția de prevenție în pădure, chiar și acolo unde ursul nu a coborât în sat, dar "ar putea" deveni periculos. Această măsură deschide larg poarta organizării partidelor de vânătoare la trofeu, propunerea fiind inclusă la pachet cu intervenția de urgență, dar deloc explicată în intervențiile ministrului.

„Nu vorbim în niciun caz în acest moment de vânătoare, vorbim de intervenție preventivă, de eliminare a pericolului imediat”, spune domnul Tánczos Barna. Prevenție și management nu înseamnă doar uciderea animalelor, ci mai degrabă inventarierea populației, studii privind efectele hrănirii lor, un sistem de monitorizare prin GPS al comportamentului urșilor din pădure și măsuri de protecție (garduri, alarme etc.) pentru comunitățile aflate în pericol.”, a transmis Greenpeace România pe Facebook. 

 

×
Subiecte în articol: ministrul Mediului Tanczos Barna ursi

Desfăşurare impresionantă de forţe

Primele imagini de la barajul fisurat de la Tăul Mare

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
x close