Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Mediului, dispus să bea apă de la Roşia Montană, "dacă se respectă standardele"

Ministrul Mediului, dispus să bea apă de la Roşia Montană, "dacă se respectă standardele"

Ministrul Mediului, dispus să bea apă de la Roşia Montană, "dacă se respectă standardele"
Sursa foto: Foto: Mediafax
18 Dec 2011   •   17:29

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, în cadrul emisiunii "După 20 de ani" de la ProTV, că decizia privind investiţia minieră va fi luată la sfârşitul lunii ianuarie, iar stadiul procesului de avizare se află într-o fază finală. Acesta a adăugat că dacă investitorul respectă standardele impuse, va accepta să bea apă din lacul minei, anunţă Mediafax.
   
"Am aşteptat şi mi se pare că a venit un aviz de la Institutul Geologic, de la Ministerul Culturii am primit o hârtie... Probabil că vor mai fi una sau două Comisii Tehnice şi colegii vor finaliza. Este într-o fază finală, s-ar putea ca până la sfârşitul lunii ianuarie să clarificăm aceste aspecte", a spus Borbely.
   
Ministrul a vorbit şi despre faza ulterioară a deciziei Ministerului Mediului.
   
"E şi o negociere în legătură cu contractul, e un comitet ministerial care va trebui să aibă o întâlnire, pentru că Ministerul Economiei a început negocierile pentru ca acest contract să fie mai avantajos pentru România. Eu trebuie să vin cu o hotărâre de guvern şi atunci Guvernul, evident, solidar, îşi va asuma această răspundere", a spus Borbely, adăugând că acest subiect trebuie discutat şi în UDMR, lucru care nu s-a întâmplat încă.
   
Referindu-se la proiect, oficialul a opinat că statul român a greşit încă de la început în legătură cu investiţia din comuna din Apuseni.
   
"Statul român trebuia să procedeze altfel, pentru că atunci când dai o licenţă o dai ca să se facă minerit, nu ca să nu se facă. În 2000, când statul a semnat primele (documente, n.r.), când s-a schimbat procentul şi statul român a devenit proprietar al acelor 19-20 la sută, trebuia să spună statul foarte clar celor de-acolo: Fraţilor, se va deschide aici o mină, trebuie să mutăm câteva zeci de case, dar eu mă ocup, statul român, nu aştept ca investitorul să vină şi să cumpere acele case, iar acum să avem o localitate-fantomă", a declarat Borbely.
   
Întrebat despre riscul poluării cu cianuri, principala controversă în legătură cu proiectul minier, ministrul a spus că, dacă în Statele Unite ale Americii gradul de cianură permis în lacul de acumulare este de 50 de unităţi, în Uniunea Europeană este de zece unităţi, iar la Roşia Montană va fi de cel mult trei unităţi.

La întrebarea dacă va bea apă din acel lac de acumulare, ministrul Mediului a răspuns "Dacă aceste prevederi vor fi respectate, dacă respectă această procedură care înseamnă, vă repet, cea mai modernă instalaţie din Europa, atunci da".
   
Primul care a promis că va bea apă din lacul de acumulare al minei a fost un fost preşedinte al Roşia Montană Gabriel Resources (RMGC), Alan Hill, acelaşi răspuns fiind primit şi de la preşedintele Romaniei, Traian Băsescu.

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close