Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Mircea Dușa și generalul Adrian Bradshaw au analizat situația de securitate din regiune. Care au fost constatările

Ministrul Mircea Dușa și generalul Adrian Bradshaw au analizat situația de securitate din regiune. Care au fost constatările

Ministrul Mircea Dușa și generalul Adrian Bradshaw au analizat situația de securitate din regiune. Care au fost constatările
21 Apr 2015   •   20:54

Ministrul Apărării, Mircea Dușa, și adjunctul comandantului suprem al Forțelor Aliate din Europa, generalul Sir Adrian Bradshaw, au analizat, marți, la Poligonul Smârdan, situația de securitate din zonă ca urmare a crizei din Ucraina, potrivit AGERPRES.
"Am analizat împreună cu generalul Bradshaw situația de securitate din zonă ca urmare a crizei din Ucraina, situația de securitate pe Marea Neagră, felul în care realizăm împreună măsurile de reasigurare pe flancul estic al NATO și al Uniunii Europene și am constatat că ceea ce am aprobat la ministeriala NATO din februarie, dar și măsurile stabilite la summitul din Țara Gallilor se realizează conform planificării convenite', a declarat Mircea Dușa.

Ministrul a precizat că a discutat și despre felul în care militarii români își îndeplinesc misiunile în teatrele de operații externe și mai ales în Afganistan, unde în Kandahar sunt în misiune 650 de militari de la Ministerul Apărării și 50 de militari de la Ministerul de Interne.

Dușa a mai spus că a avut o discuție și în legătură cu înființarea celor două comandamente NATO în România și respectarea termenelor de operaționalizare a acestora, despre planificarea militarilor care vor activa în aceste comandamente, dar și despre măsurile pe care Guvernul României, statul român, le-au luat în ultima perioadă pentru creșterea capacității operaționale a armatei române, obiectivele propuse pe termen scurt și pe termen mediu pentru înzestrarea și modernizarea armatei și felul în care sunt cheltuiți banii alocați din fonduri NATO pentru modernizarea infrastructurii militare din România.

În context, Dușa a spus că se vor moderniza aeroportul militar de la Fetești, facilitățile de la baza Mihail Kogălniceanu, poligonul de la Cincu, baza de la Câmpia Turzii — începând din semestrul doi al acestui an, Baza 90 de la aeroportul Otopeni, care cuprinde extinderea parcării pentru avioanele grele și modernizarea elementelor de comandă-control. Această ultimă investiție, care va începe în această săptămână, va fi de aproximativ nouă milioane euro, din care șapte milioane fonduri NATO și două milioane fonduri proprii.

La rândul său, generalul Adrian Bradshaw a mulțumit ministrului și autorităților române pentru organizarea exercițiului Wind Spring 15 din Poligonul Smârdan, dar și pentru angajamentul de a susține măsurile de reasigurare a flancului estic al NATO și de a crește bugetul apărării cu până la 2%.

"Ați fost astăzi martorii unui exercițiu internațional foarte bine organizat care dă un mesaj tuturor țărilor din afara alianței că NATO acționează împreună, că NATO va acționa totdeauna împreună, după principiile articolului cinci și cu siguranță vom respecta măsurile de reasigurare a flancului estic. Vizita mea îmi dă ocazia să vă mulțumesc personal pentru angajamentul privind măsurile de asigurare a flancului estic prin organizarea de exerciții, ca cel de astăzi, prin asigurarea continuă a prezenței vaselor NATO în apele Mării Negre și, de asemenea, și pentru că ați organizat o serie de exerciții în comun cu forțele aeriene NATO. Tot în cadrul măsurilor de reasigurare vă mulțumesc pentru efortul de a găsi locații pentru cele două comandamente NATO. Vreau să vă mulțumesc pentru participarea la misiunile internaționale și pentru că dumneavoastră și conducerea țării v-ați angajat pentru creșterea bugetului apărării până la 2% din PIB, un procent cu care nu foarte multe țări din NATO se laudă și pe care și l-ar dori', a spus generalul Bradshaw.

Adjunctul comandantului suprem al Forțelor Aliate din Europa și ministrul Mircea Dușa au participat marți, la Poligonul Smârdan din județul Galați, la Ziua Distinșilor Vizitatori din cadrul exercițiul internațional Wind Spring 15, la care participă peste 2.000 de militari din armatele Regatului Unit al Marii Britanii, Republicii Moldova, României și Statelor Unite ale Americii.

×
Subiecte în articol: Mircea Dusa MApN NATO
Parteneri
Furtuna Renata a adus în România ploi torenţiale
x close