Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Muncii, Marius Budăi, a răbufnit pe tema pensiilor: "Nu vreau să dau nimănui nicio speranță"

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a răbufnit pe tema pensiilor: "Nu vreau să dau nimănui nicio speranță"

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat, miercuri seară, că premierul Nicolae Ciucă a agreat renegocierea plafonului de 9,4% din PIB pentru pensii agreat cu Comisia Europeană.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a răbufnit pe tema pensiilor: "Nu vreau să dau nimănui nicio speranță"
Sursa foto: Hepta | Mediafax_Foto-Alexandru_Dobre
de Gabriel Dano    |    26 Ian 2022   •   23:05

Potrivit ministrului, țara noastră s-a angajat în fața Uniunii Europene să reducă sărăcia, dar plafonează cheltuielile sociale la doar 9,4% din PIB.

„Trebuie să explicăm Comisei Europene că sunt foarte multe elemente de context care nu au fost luate în calcul. Una dintre ele este rezolvarea inechităților din sistem. Aceasta se poate face doar cu o nouă lege, dar și cu un impact bugetar, care nu se poate încadra în cei 9,4%.

Un alt element de context sunt discrepanțele între anumite categorii de oameni, iar modificările tebuie să țină cont și de pandemie. Sunt elemente de conetxt care nu au fost luate în calcul deloc la acest procent de 9,4%. Dacă mai adăugăm că avem o strategie prin care reducem gradul de sărăcie și excluziune, este clar că nu se pot face fără un impact bugetar. Suntem într-un nons sens.

Vorbim de reducerea sărăciei, dar ne punem noi singuri un prag  9,4% creștere maximă. Vom începe discuția în coaliție pentru renegocierea PNRR. Premierul este de acord cu aceste negocieri. Trebuie menționat că respectăm jaloanele PNRR, nu vrem să pune în pericol programul, dar trebuie să spunem Uniunii Europene că nu vrem ca românii să fie săraci. Până la mărirea de 40% a pensiilor trebuie să rezolvăm inechitățile din sistem, iar asta se face doar cu impact bugetar. Există un memorandum, aprobat în decembrie, s-a creat un comitet, iar reforma pensiilor speciale va fi pusă pe masa discuțiilor. Nu vreau să dau nimănui nicio speranță că de la anul vom majora pensii. Voi vorbi doar când vom avea date concrete”, a declarat Marius Budăi, la Realitatea TV.

Lia Olguța Vasilescu, veste bună pentru pensionarii din România

Lia Olguța Vasilescu, vine cu vești bune pentru pensionarii din România. Pensionarii ar putea primi mai mulți bani în acest an. Vicepreședintele PSD afirmă că noua majorare a pensiilor s-ar putea aplica la jumătatea acestui an, iar asta pentru a-i sprijini pe cei cu venituri mici după creșterile de prețuri și ale facturilor din ultima vreme.

Majorarea nu va implica, însă, o nouă legea pensiilor, ci doar unele modificări ale Legii 127. Olguța Vasilescu a explicat și de ce pensiile au crescut cu 10% și nu 40%, așa cum era luat în calcul, inițial.
”Am zis să dăm 10% acum să acoperim măcar rata inflației”

”Nu va fi o noua lege a pensiilor, se va merge pe Legea 127. Ca vor suferi modificari unele articole, este altceva. Nu renuntam sub nicio forma la lege, daca se punea aceasta problema noi nu intram la guvernare, s-a acceptat sa fie doar anumite modificari.

Noi am venit cu 40% (majorare a pensiilor) sa se dea de la 1 ianuarie 2022 dar din pacate nu s-a putut aplica pana nu se fac niste calcule pentru ca dl Ghinea a pus in PNRR fara dezbatere publica ca procentul din PIB (pentru pensii) nu poate depasi 9,4% cu tot cu pensiile speciale. Si atunci am zis ‘Hai sa dam 10% acum sa acoperim macar rata inflatiei si sa ne luam un termen de 120 de zile sa discutam cu Comisia Europeana’, sa explicam ca nu poate ramane Romania cu 9,4% din PIB cu tot cu pensii speciale. Media UE (a cheltuielilor cu pensiile) este 13% din PIB, noi acum suntem la 8%.

Pe noua lege ar fi de 11,7%. Portugalia are 16% si are o economie similara cu a noastra. Foarte important, nu se modifica formula de calcul a pensiei. Vreu sa stie toti romanii ca legea 127 nu s-a aplicat pana acum in Romania, in afara unor majorari de pensii”, a spus, marți seară, Lia Olguța Vasilescu.

Se pregătește creșterea pensiilor private din pilonul II

Pensiile private din pilonul II ar putea să fie mai mari în viitor, după ce și contribuția va crește. Până la finalul lui martie, Guvernul ar trebui să decidă când şi cum va creşte această contribuţie. Astfel, în 2024, românii angajați ar urma să dea 4,75% din salariu, faţă de 3,75% în prezent.

Guvernul trebuie să ia decizia cât mai repede deoarece România s-a angajat în faţa Comisiei Europene să reformeze întregul sistem de pensii. Majorarea s-ar putea face în rate anuale sau dintr-un singur foc.

În același timp, rămâne de stabilit și cum ar trebui să fie reglementată noua plată a pensiilor din pilonul II. Cei care contribuie la pilonul II de pensii vor putea alege între plata integrală sau cea eşalonată, pe mai mulţi ani.

„Opinia mea personală? Eu zic că ar trebui să fie opţiune”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, potrivit stirileprotv.ro.

Pe de altă parte, reprezentanții Asociaţiației Participanţilor la Pilonul II de pensii spun că milioanele de români care lucrează trebuie să fie cei care decid cum îşi gestionează banii.

“O sumă relativ mică, dacă o dăm într-un termen pe cinci ani, asta poate să însemne ceva şi trebuie întotdeauna să existe opţiunea, la cererea clientului, pentru o retragere totală sau parţială”, spune Mihai Pop.

În acest moment sunt 7,8 milioane de participanţi la pilonul 2 de pensii. Doar jumătate dintre ei au cotizat lună de lună la acest pilon de pensii în care s-au adunat până acum 87 de miliarde de lei. Asta înseamnă că, în medie, într-un cont se găsesc 11.250 de lei. În prezent, dacă cineva ajunge la vârsta de pensionare, poate să aleagă dacă ia toţi banii - adică o plată unică - ori dacă îi va încasa eşalonat, pe cel mult cinci ani.

Banii strânşi în pilonul 2 pot fi retraşi înainte de pensionare doar mod excepţional, adică în cazuri nefericite de invaliditate ori deces. În această ultimă situaţie, banii ajung la moştenitori.

×
Subiecte în articol: Marius Budăi pensii
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close