Antena 3 CNN Actualitate Ministrul român de Externe va face o vizită la Haga, pentru a discuta despre obiectivul României de aderare la spaţiul Schengen

Ministrul român de Externe va face o vizită la Haga, pentru a discuta despre obiectivul României de aderare la spaţiul Schengen

Ministrul român de Externe va face o vizită la Haga, pentru a discuta despre obiectivul României de aderare la spaţiul Schengen
Sursa foto: Foto: Agerpres
27 Ian 2013   •   09:49

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, va face o vizită la Haga în prima parte a lunii februarie, deplasarea fiind confirmată în cursul unei întâlniri cu omologul olandez, Frans Timmermans, desfăşurată, sâmbătă, cu ocazia Summit-ului CELAC-UE, care are loc în Chile.
   
"În cadrul convorbirilor a fost confirmată realizarea vizitei şefului diplomaţiei române la Haga, în prima parte a lunii februarie 2013, şi includerea în programul vizitei a unei componente parlamentare", a informat un comunicat MAE transmis sâmbătă agenţiei Mediafax.
   
În cadrul întâlnirii cu Timmermans, Corlăţean a reiterat obiectivul aderării la spaţiul Schengen şi a reamintit faptul că România a finalizat implementarea măsurilor compensatorii decise la Consiliul European din martie 2012, precizează comunicatul MAE.
   
Potrivit sursei citate, cei doi miniştri au trecut în revistă stadiul relaţiilor bilaterale, evocând domeniile prioritare de cooperare bilaterală şi europeană şi au exprimat interesul comun pentru aprofundarea dialogului politic şi consolidarea, în continuare, a cooperării economice şi comerciale româno-olandeze. "De asemenea, cei doi oficiali au subliniat cu satisfacţie nivelul foarte bun al schimburilor comerciale bilaterale, Olanda ocupând primul loc în clasamentul investitorilor străini în România. Ministrul Titus Corlăţean a evocat dinamica foarte bună a schimburilor comerciale înregistrată în ultimii doi ani şi perspectivele de viitor cu privire la  valorificarea importantului potenţial existent", se mai arată în comunicat.
   
În 14 ianuarie, Corlăţean şi Timmermans au stabilit, într-o convorbire telefonică, "realizarea, în următoarele săptămâni, posibil la începutul lunii februarie 2012, a unei întrevederi oficiale la Bucureşti sau la Haga". Cei doi oficiali s-au întâlnit şi  săptămâna trecută, la reuniunea miniştrilor de externe din UE privind situaţia din Mali.
   
"Aştept un răspuns din partea omologului olandez, pentru că există două variante de lucru: o vizită la Bucureşti, cu o componentă eonomică importantă - pe relaţia bilaterală - nu uitaţi că Olanda este primul investitor străin în România - sau o posibilă deplasare a mea la Haga, care ar include însă un program ceva mai complex şi contacte la alte instituţii şi la nivel parlamentar, care este oricum foarte necesar", afirma atunci Corlăţean.
   
Olanda şi Germania sunt ţările care au blocat în ultimul timp o decizie a Consiliului JAI privind aderarea la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei, anunţând că pentru a accepta acest lucru aşteaptă progrese în următorul raport MCV al Comisiei Europene, care va fi prezentat la sfârşitul acestei luni.
   
Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, s-a întâlnit săptămâna trecută la Dublin, cu omologii din Germania şi Olanda pe tema aderării României şi Bulgariei la Schengen, aceştia arătând că ambele ţări vor relua discuţiile interne în acest sens după adoptarea raportului MCV. De asemenea, omologul finlandez a subliniat faptul că aceasta este o decizie politică, care depinde de raportul MCV de la sfârşitul lunii ianuarie, potrivit MAI.
   
Preşedintele Traian Băsescu declara, după Consiliul European din decembrie, că în anexa concluziilor reuniunii a fost introdusă o solicitare adresată Consiliului JAI ca la reuniunea din 7 martie să analizeze luarea unei decizii privind intrarea României şi Bulgariei în Schengen.
   
În contextul Consiliului JAI din 6-7 decembrie, secretarul de stat în MAI Marian Tutilescu, şeful Departamentului Schengen, Afaceri Europene şi Relaţii Internaţionale, arăta că dacă decizia privind deblocarea aderării va fi luată la Consiliul JAI din martie, pentru frontierele aeriene şi maritime intrarea în zona Schengen se va face în ultima duminică a lunii martie, iar pentru frontierele terestre speră să se întâmple acest lucru până la sfârşitul anului.

×
Parteneri
O nouă schemă de înșelătorie imobiliară în România
x close