Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Sănătății avertizează: "Încă nu am ajuns în vârful valului 4 al pandemiei, nu suntem nici măcar pe platou"

Ministrul Sănătății avertizează: "Încă nu am ajuns în vârful valului 4 al pandemiei, nu suntem nici măcar pe platou"

Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat în ziua cu 18.863 noi cazuri COVID, că România nu a ajuns în vârful valului al patrulea al pandemiei şi că nici măcar nu a ajuns în perioada de platou.

Ministrul Sănătății avertizează: "Încă nu am ajuns în vârful valului 4 al pandemiei, nu suntem nici măcar pe platou"
Sursa foto: Hepta/ Mediafax Foto / Andreea Alexandru
de Alexandra Dima    |    19 Oct 2021   •   22:44

”Din păcate, ceea ce trebuie să conştientizăm cu toţii este că, la un asemenea nivel de vaccinare pe care îl avem – şi analiza sigur va trebui făcută la un moment, dat, într-o situaţie în care putem să fim mult mai lucizi – cu asemenea grad de vaccinare, noi, chiar dacă la un moment dat acest val patru va trece, încă nu am ajuns în vârful valului, au fost tot felul de discuţii şi de prognoze, din păcate nu suntem nici măcar pe platou, există în continuare o creştere a numărului de infectări, ceea ce înseamnă că încă nu putem spera la acel platou de câteva zile, câteva săptămâni, ca apoi să fie o scădere. Presiunea este enormă, este uriaşă pe sistemul sanitar care evident că are anumite limite, pentru că nimic nu este infinit”, a afirmat ministrul Sănătăţii, marţi seară la TVR, citat de news.ro.

Întrebat dacă există prognoze cu privire la momentul în care al patrulea val va ajunge la platou, Cseke a declarat: ”Estimări şi prognoze se fac, ele trebuie privite cu o anumită reticenţă fiindcă unele s-au adeverit, atele nu s-au adeverit. (…) Una din variante a fost de a ajunge la un anumit platou la mijlocul lunii octombrie, cealaltă spunea că mai încolo, după câteva săptămâni. Vedem că nu am ajuns la un platou. (…) Problema României care va rămâne o problemă din păcate şi după trecerea acestui val patru este aceea că, dacă rata de vaccinare nu creşte (…) noi vom fi expuşi în continuare, pentru că avem populaţie în care acest virus poate circula şi ne expunem şi la alte valuri posibile”.

Finalul anului ar putea aduce însă o relaxare a crizei sanitare, în opinia lui Cseke Attila.

”Da, dar, din păcate, sfârşitul anului este foarte departe şi până atunci presiunea este extraordinar de mare şi vedem acest lucru”

”Nu vom trece rapid, trebuie să o spunem, este foarte clar că nu a fi o chestiune de o zi, de două zile”, a adăugat Cseke.

Cseke propune mai multe controale și sancțiuni

Ministrul Sănătăţii a mai afirmat că ”sistemul de control ar putea să funcţioneze mai bine” în ceea ce priveşte restricţiile impuse pentru prevenirea răspândirii bolii.

”În criză majoră, deciziile trebuie să fie ferme, să fie hotărâre şi deciziile ferme şi hotărâte trebuie puse în aplicare, iar acest lucru se face prin controale şi prin sancţiuni”, a explicat ministrul care a menționat și că trebuie făcută ”o anumită diferenţă, de a nu sancţiona pe cei care au fost responsabili şi s-au vaccinat”.

Printre măsurile întrezărite de oficial se numără de asemenea, reducerea mobilităţii în week-end şi trecerea la telemuncă acolo unde este posibil.

×
Subiecte în articol: Cseke Attila valul 4 botez pe pandemie
Parteneri
Copil cu o boală extrem de rară, internat la Timişoara
x close