Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Sănătăţii cere o anchetă în cazul gemenilor lăsaţi 9 zile fără incubator. Poliţia s-a autosesizat

Ministrul Sănătăţii cere o anchetă în cazul gemenilor lăsaţi 9 zile fără incubator. Poliţia s-a autosesizat

Ministrul Sănătăţii cere o anchetă în cazul gemenilor lăsaţi 9 zile fără incubator. Poliţia s-a autosesizat
Sursa foto: Foto: Video News
19 Noi 2010   •   11:58

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a cerut o anchetă amănunţită în cazul gemenilor născuţi prematur, la şase luni, la maternitatea Spitalului Municipal din Câmpulung Muscel, după ce joi a fost sezizat că bebeluşii nu sunt îngrijiţi corespunzător, informează Mediafax.
   
Potrivit ministerului de resort, sesizarea a fost făcută telefonic de părinţii gemenilor. După verificarea informaţiei, conducerea Ministerului Sănătăţii a trimis echipaje de urgenţă pentru a asigura transportul nou-născuţilor într-o maternitate dotată cu secţie de terapie intensivă avansată din Capitală.
  
La cererea ministrului Sănătăţii, şeful Direcţiei de Sănătate Publică a supravegheat externarea copiilor şi a demarat o anchetă asupra tuturor aspectelor legate de acest caz, potrivit sursei citate.
   
Rezultatele anchetei sunt aşteptate până luni.
   
"Dacă se adevereşte faptul că s-a greşit vor fi sancţionaţi toţi cei care nu au respectat protocoalele medicale şi nu şi-au făcut datoria", a spus ministrul Sănătăţii.
   
În prezent gemenii sunt internaţi în Secţia de terapie intensivă a Maternităţii Polizu din Capitală şi beneficiază de îngrijiri medicale de specialitate.
   
Ministerul Sănătăţii şi medicii specialişti nu pot oferi însă informaţii cu privire la diagnosticul şi starea  de sănătate a celor doi copii deoarece părinţii au declarat în scris că nu doresc să fie oferite astfel de date. Conform legislaţiei în vigoare privind drepturile pacienţilor, MS şi medicii specialişti sunt obligaţi să respecte cererea părinţilor.

Poliţia s-a autosesizat

Inspectoratul Judeţean de Poliţie Argeş s-a autosesizat în cazul bebeluşilor gemeni născuţi prematur şi lăsaţi timp de nouă zile fără incubator. Incidentul s-a petrecut la un spital din Câmpulung Muscel, iar directorul unităţii susţine că nu ştiut nimic despre acest caz timp de o săptămână.

Cei doi bebeluşi cântăreau mai puţin de un kilogram la naştere. Medicii au considerat că este vorba despre un avorton cu feţi vii, astfel că nu i-au pus în incubator şi nu le-au acordat îngrijiri medicale.

Cei doi copii au fost preluaţi joi seară de medicii SMURD. Nu fără probleme însă. Ei au fost primiţi cu uşile încuiate, deşi cadrele medicale din Câmpulung ştiau că SMURD-ul trebuie să vină. Într-un final, cei doi au fost aduşi la Bucureşti.

Poliţiştii s-au autosesizat în acest caz şi verifică dacă au fost respectate procedurile.

Ancheta de la maternitatea din Câmpulung Muscel va stabili cum a fost  posibil ca cei doi prematuri să nu primească îngrijirile medicale conform protocolului în asemenea cazuri. Directorul unităţii sanitare susţine că timp de o săptămână nu a ştiut ce se întâmplă în unitatea pe care o conduce. El spune, însă, că cei doi nu aveau nevoie de incubator.

Pentru a-şi susţine afirmaţia, directorul spitalului susţine că părinţii copiilor nu au fost îngrijoraţi de starea micuţilor.

În prezent, micuţii sunt internaţi la secţia de terapie intensivă a Maternităţii Polizu din Capitală.

Gemeni născuţi prematur şi lăsaţi fără incubator


×
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close