Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Sănătăţii: Condiţionarea actului medical - mita - este un gest condamnabil. Nu salariile mici sunt de vină

Ministrul Sănătăţii: Condiţionarea actului medical - mita - este un gest condamnabil. Nu salariile mici sunt de vină

Ministrul Sănătăţii: Condiţionarea actului medical - mita - este un gest condamnabil. Nu salariile mici sunt de vină
Sursa foto: Foto: Intact Images
11 Apr 2012   •   16:38

Condiţionarea actului medical este un gest condamnabil, care nu poate fi pus pe seama salariilor mici din sistem, a declarat, miercuri, ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, informează Mediafax. Ministrul a precizat că pacienţii care au cunoştinţă despre astfel de cazuri pot sesiza autorităţile statului şi Colegiul Medicilor din România.
   
"Nu se acceptă sub nici o formă condiţionarea actului medical", a subliniat Ritli, la conferinţa de lansare a proiectului "Bună Guvernare prin Integritate şi Responsabilitate în Sistemul de Sănătate Românesc", organizată împreună cu Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei.
   
Ministrul a precizat, în acelaşi context, că medicul nu trebuie să profite de "starea prăbuşită" a pacientului.

"Salariul foarte mic nu justifică condiţionarea actului medical. Pentru un venit mai bun, medicul poate lucra în mai multe locuri în sistemul de stat şi în cel privat, dar nu trebuie să condiţioneze actul medical", a mai spus ministrul, ca răspuns la întrebările privind mita din sistemul sanitar.
   
Ritli Ladislau a arătat că proiectul lansat miercuri are ca scop chiar instruirea oamenilor pentru a preveni şi a se apăra de corupţia din sistem. "Iar acest lucru poate fi realizat cu sprijinul ONG-urilor, al opiniei publice", consideră demnitarul.
   
Majoritatea românilor cred că sistemul sanitar este corupt

Majoritatea românilor, mai precis 90% dintre ei, spun că în sistemul sanitar românesc există corupţie, arată un sondaj realizat de Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei.
   
Aceeaşi cercetare arată că o familie ar da mită în valoare de aproape 600 de lei pe an.
   
"Proiectul pe care l-am lansat miercuri vizează în principal achiziţiile şi fraudele mari din sistem. Nu este permis ca un produs să fie cumpărat cu un preţ de două-trei ori mai mare într-un spital decât în altul", a declarat preşedintele Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei, Alexandru Cumpănaşu.
   
Pentru punerea în aplicare a proiectului, va fi organizat un departament de integritate şi la nivelul direcţiilor de sănătate publică.


×
Subiecte în articol: mita gest ritli ladislau pacient medic cercetare
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close