Antena 3 CNN Actualitate Alexandru Rafila a explicat de ce persoanele care au peste 40 de ani nu trebuie să primească iod în caz de atac nuclear

Alexandru Rafila a explicat de ce persoanele care au peste 40 de ani nu trebuie să primească iod în caz de atac nuclear

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat motivul pentru care autoritățile nu sunt de acord ca persoanele care au peste 40 de ani să primească iod în cazul unui atac nuclear în Ucraina.

Alexandru Rafila a explicat de ce persoanele care au peste 40 de ani nu trebuie să primească iod în caz de atac nuclear
Sursa foto: Antena 3
de Silvia Preda    |    29 Mar 2022   •   16:58

"În cazul acestor persoane, beneficiile sunt mai mici decât riscurile și atunci îți blochezi funcționarea tiroidei. După 40 de ani, nu e indicat să fii beneficiarul unor cantități mari de iod. Astfel de pastilă, 65 de miligrame, înseamnă foarte mult iod", a declarat ministrul Sănătății.

Românii care au mai mult de 40 de ani pot să primească iod într-o singură situație

"Persoanele de peste 40 de ani, care din punct de vedere metabolic sunt mai puțin active, iar rata de încorporare a iodului în tiroidă este mai mică, nu trebuie să primească decât în cazul unei expuneri directe, adică dacă ești în locul în care s-a produs incidentul".

Cum se administrează iodura de potasiu

"Administrarea de comprimate sau pastile de iodură de potasiu trebuie făcută în cazul unei urgențe doar la indicația autorităților. Nu trebuie luate în niciun caz înainte în mod preventiv și doar dacă există un astfel de anunț public că aceste pastile ar trebui luate, dacă există în proximitatea României un incident nuclear, iar acest incident se soldează și cu creșterea nivelului de radiații în România și există iod radioactive în cadrul acestei radiații, altfel nu trebuie luate.

Dozajele: se administrează în funcție de fiecare grupă de vârstă. La copiii nou-născuți până la vârsta de o lună, 1/4 de comprimat, jumătate de comprimat la copiii cu vârsta de până la 3 ani. Între 3 și 12 ani - un comprimat, la copiii peste 12 ani și adulți - două comprimate. La fel femeile gravide sau cele care alăptează", a spus Alexandru Rafila.
 

×
Subiecte în articol: Alexandru Rafila iodura de potasiu iod
Parteneri
Români blocaţi de 24 de ore pe aeroportul din Dubai
x close