Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Sănătăţii: SUUB este aproape de statutul de spital regional de urgenţă de top

Ministrul Sănătăţii: SUUB este aproape de statutul de spital regional de urgenţă de top

Ministrul Sănătăţii: SUUB este aproape de statutul de spital regional de urgenţă de top
Sursa foto: Foto: Agerpres
16 Feb 2013   •   15:47

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat sâmbătă, la inaugurarea secţiei de Terapie Intensivă a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, că unitatea este foarte aproape de statutul de spital regional de urgenţă de top, precizând că este un pariu care poate fi realizat în scurt timp.

"Acest spital ar putea să reprezinte cu adevărat conceptul pe care l-am lansat cu mulţi ani în urmă împreună cu Raed Arafat, şi anume acel statut de spital regional de urgenţă. Mai are foarte puţin ca Spitalul Universitar să ajungă la un asemenea statut. Este un pariu care peste ani se poate realiza. (...) Cu sprijinul nostru material, cred că putem, într-un termen relativ apropiat, să mai realizăm buncărul pentru radioterapie, să închidem toate investiţiile, nu foarte mari, care mai sunt de realizat şi după aceea să ne lăudăm că avem în România un spital regional de urgenţă de top", a spus Nicolăescu.
   
La inaugurarea secţiei de Terapie Intensivă au fost prezenţi şi secretarul de stat Raed Arafat, precum şi rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) "Carol Davila" din Bucureşti, profesor doctor Ioanel Sinescu.
   
Managerul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB), Cătălin Cîrstoi, a declarat că investiţiile pentru realizarea Secţiei de Terapiei Intensivă au reprezentat aproximativ 850.000 de euro, banii fiind folosiţi pentru refacerea tuturor compartimentelor, a dotărilor medicale, inclusiv "lucruri care nu au fost schimbate de la deschiderea spitalului, din 1978".
   
Cîrstoiu a subliniat că pentru funcţionarea efectivă a secţiei de Terapie Intensivă mai sunt necesare 28 de paturi şi câteva monitoare, pe care unitatea medicală nu a putut să le achiziţioneze deoarece nu a avut voie şi nu a avut cu ce.
   
"Acum trei ani, Spitalul Universitar nu avea Unitatea de Primiri Urgenţe. Acum o are şi, zilnic, între 300 şi 400 de oameni beneficiază de servicii medicale. Acum spitalul şi-a definitivat o secţie de Terapie Intensivă modernă, de care au nevoie pacienţii. Sigur, puteţi spune că uneori nu merg lifturile, dar în acest spital intră zilnic aproximativ 10.000 de oameni, or un lift poate urca până la 30 de persoane", a mai spus Cîrstoiu.
   
El a precizat că SUUB are anual 120.000 de pacienţi.
   
După vizitarea secţiei de Terapie Intensivă, Cătălin Cîrstoiu a spus că nu crede că funcţionarea efectivă a acesteia poate fi făcută în următoarea lună. Managerul SUUB a arătat că scopul discuţiei de sâmbătă a fost de a se vedea că spaţiul este terminat, dar a reafirmat că nu poate fi funcţional, pentru că mai este nevoie "de un plus de investiţii".
   
"De asta am şi insistat să fie o prezenţă la nivel de minister, pentru că mi se pare normal să se asigure un flux continuu. (...) Scopul discuţiei de azi a fost de a vedea că este vorba de un spaţiu terminat, dar care nu poate fi funcţional pentru că mai trebuie un plus de investiţii. Mai mult decât atât, aceeaşi situaţie se regăseşte în multe zone ale spitalului, multe dintre acestea fiind realizate din venituri proprii", a mai spus Cîrstoiu.
   
El a dat ca exemplu bucătăria spitalului, care nu poate funcţiona încă deoarece mai este nevoie de aproximativ 30.000 de lei pentru realizarea unui branşament termic, precizând că funcţionarea acesteia ar urma să aducă economii importante în bugetul unităţii sanitare.
   
Ministrul Eugen Nicolăescu a promis sprijin financiar pentru achiziţionarea paturilor pentru secţia de Terapie Intensivă, arătând că investiţia este utilă şi necesară oamenilor care au cu adevărat nevoie de sănătate.
   
"După vizitarea secţiilor, e clar că toţi am constatat că mai e nevoie de câte ceva, concret de paturi şi de câteva monitoare. Aştept publicarea Legii bugetului în Monitorul Oficial şi, după aceea, cu prioritate, din micile resurse ale Ministerului, vom finanţa acest necesar minim", a spus Nicolăescu.
   
Întrebat de unde au fost fondurile pentru lucrările la secţia de Terapie Intensivă, Cârstoiu a spus că au fost asigurate integral de la Ministerul Sănătăţii, arătând însă că unitatea sanitară beneficiază şi de donaţii.
   
Cârstoiu a precizat că una dintre cele mai mari donaţii este cea făcută de asociaţia "Dăruieşte Viaţă", respectiv de 400.000 de euro, bani cu care au fost realizate cinci camere sterile sau "albe", pentru transplantul de celule stem, necesare secţiei de Hematologie şi care urmează să fie funcţionale după ce vor fi găsite fondurile necesaree realizării utilităţilor.

×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close