Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu: ”Corupţia din sistem este un cancer”

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu: ”Corupţia din sistem este un cancer”

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu: ”Corupţia din sistem este un cancer”
Sursa foto: Foto: Facebook
17 Iun 2016   •   09:45

Noul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, compară sistemul de sănătate din România cu o ”feudă de sus până jos”.

”Şi într-un sistem feudal este mai puţin vorba despre oameni - oameni buni, oameni răi - este vorba despre sistem, despre păstrarea privilegiilor. Este un sistem feudal şi sper ca la sfârşitul acestui mandat să ştim cu toţii că sistemul este aşa şi să destructurăm câteva lucruri", a explicat Voiculescu.

Totodată, recunoaște că este multă corupție, pe care o compară cu un ”cancer”.

"În sistemul de sănătate, cumva îmi vine în minte expresia unui profesor doctor care tocmai diagnosticase pe cineva cu un cancer, un cancer metastazat, şi îmi explica în cuvinte simple ce înseamnă acest cancer. Îmi spunea că celulele cresc şi se hrănesc, dar cumva sunt ca o balegă, nu pot rezista de unele singure, dar le omoară pe celelalte. Într-un final, reuşesc să omoare organismul. E ceea ce se întâmplă cu corupţia în sistemul de sănătate. Este, pur şi simplu, un cancer. Şi probabil că la un cancer cura este mai degrabă de tipul chimioterapiei, care să reducă tumora, după care să încerci să operezi. Totul se reduce, mai mult sau mai puţin, în jurul banilor", a apreciat ministrul Sănătăţii.

Dincolo de problemele de sistem, Vlad Voiculescu a spus că personalul medical este format din "oameni buni", care îşi doresc ei înşişi schimbarea.

"Sunt foarte mulţi oameni buni în sistem, (...) marea majoritate a medicilor şi a personalului medical sunt oameni extraordinari. Oamenii din sistem aşteaptă o schimbare. Am o grămadă de medici tineri prieteni, care au plecat în străinătate şi niciunul din ei nu a plecat doar din cauza banilor. (...) Ţara asta are deja probleme majore pe diferite specialităţi medicale. Oamenii pleacă pe capete", a spus ministrul. "De câţi bani este nevoie? Nu cred că e vorba numai de bani. Este copleşitor câte exemple de bani cheltuiţi prost chiar în acest sistem sărac al sănătăţii există", a adăugat el.

Mai mult, a spus ministrul, în România, în evaluarea sistemului medical nu există date exacte.

"În momentul acesta nu ştim câţi medici avem în România. Nu ştim. Nu ştim cum sunt plătiţi, nu ştim câte gărzi se fac, nu ştim exact cât cheltuim pe medicamente, nu ştim câte plăţi informale sunt, nu ştim de ce o operaţie costă mai mult într-un loc şi mai puţin în altul din perspectiva Casei (de Asigurări de Sănătate - n.r.), cu exactitate", a spus ministrul, menţionând că una din priorităţile echipei sale la Ministerul Sănătăţii este "accesul la tratament" pentru pacienţii români.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Vlad Voiculescu cancer
Parteneri
Se schimbă regulile la ITP! Klaus Iohannis a promulgat legea
x close